Сезон грипу та ГРВІ: джерела зараження, симптоми хвороби та профілактика

Як вберегти себе та близьких від вірусу грипу?

Щорічно на осінь припадає початок епідемічного сезону грипу та гострих респіраторних інфекцій (ГРВІ), який продовжиться аж до березня-квітня. За даними Держпродспоживслужби, щороку практично кожний шостий мешканець України стає жертвою подібних захворювань. Пропонуємо розібратися, як убезпечити своє здоров’я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відірваний тромб: причини, симптоми та що робити при захворюванні (пояснив лікар)

Що таке грип

Грип — це гостра респіраторна вірусна інфекція, що вражає в більшості випадків верхні дихальні шляхи, і забезпечує одночасну інтоксикацію всього організму. 

Джерелом інфекції при грипі є хвора людина. Особливо заразна інфікована людина в розпал хвороби, в гарячковому стані. Період зараження триває в середньому 4-7 днів. Головний шлях передачі — повітряно-крапельний. Будь-хто у будь-якому віці може захворіти на грип.

Симптоми грипу: 

► висока температура, яка тримається мінімум п’ять днів;
► лихоманка;
► головний біль;
► ломота у м’язах і суглобах;
► загальна слабкість;
► втрата апетиту, можливо, нудота;
► кашель, що може тривати понад два тижні;
► нежить.

За наявності симптомів потрібно терміново звернутися до лікаря!

Фото: Freepik.com

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як нормалізувати кров’яний тиск без ліків: корисні вправи

Профілактика грипу

1. Щорічна вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною й ефективною.

2. Дотримуйтеся особистої гігієни. Не торкайтеся без потреби свого обличчя. У період загрози вірусної інфекції часто мийте руки з милом або обробляйте їх антисептиком.

3. Уникайте контактів з хворими. Джерело вірусу – хвора людина, тому таким особам варто залишатися вдома. Щоб не захворіти, варто обмежити відвідування місць скупчення в період епідсезону.

Дивіться відео, як восени зміняться ціни на продукти:

 

Loading...

Більше новин