Відірваний тромб: причини, симптоми та що робити при захворюванні (пояснив лікар)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як розпізнати та завадити відриванню тромбу: поради флеболога у Сніданку з 1+1
Freepik

У "Сніданку з 1+1" Єгор Гордєєв дізнався, як запобігти відривання тромбу.

Поділитися:

В Україні почастішали випадки серцево-судинних захворювань, серед них — тромбоз. Здається, що якщо тромб відірвався, то це вже майже летально. Та чи правда все настільки погано? У “Сніданку з 1+1”, що виходить щодня з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube, про тромбоз розповів лікар-флеболог Василь Мішнев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неля Шовкопляс та Єгор Гордєєв дізналися, як попередити інсульт

Як тромб може спричинити проблеми зі здоров’ям

Експерт пояснює, що явище відривання тромбу називається тромбоемболією. Частинка тромбу фрагментується і потоком крові рухається по тілу. Він закорковує якусь судину та кровообіг по ній зменшується. Кров не дотікає до свого місця призначення, і тоді починаються певні порушення. Це миттєвий процес, що займає кілька хвилин, а тому потрібно бути дуже обачним.

Причини утворення тромбів

По своїй природі, тромб — це загусла кров. Він може бути утвореним через надмірне вживання алкоголю, ведення неправильного способу життя та стрес. У зоні ризику також люди, що мають варикозні, інфекційні та онкологічні захворювання. Флеболог зазначає, що велику ймовірність утворення тромбів мають особи з травмами кінцівок, що призвело до їх знерухомлення.

Симптоми тромбоемболії

Найчастіше тромби утворюються в гомілках, адже в них швидкість руху крові дуже висока та багато маленьких судин. Звідти цей “корок” буквально летить до легень та спричиняє такі симптоми:
► Виражена задишка.
► Пришвидшення серцебиття.
► Біль за грудиною.
► Виражене запаморочення.
► Зниження артеріального тиску.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три напої, що сприяють появі інфаркту

Відірвався тромб: що робити

  1. Викликати швидку. Важливо розуміти, що при ігноруванні проблеми вона знову повториться з гіршими наслідками.
  2. Знайти нелюдне приміщення.
  3. Відчинити вікна.
  4. Лягти на спину.

“У кожної людини різні ризики, тому, щоб їх зрозуміти, варто приходити на консультації до флеболога, і вже там спеціаліст зможе дати вам конкретну інформацію щодо профілактики”, — підсумовує лікар.

Дивіться "Сніданок з 1+1" щодня з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube, а також "Сніданок. Вихідний" у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

"Сніданок з 1+1" в соцмережах:

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі