Наша шкіра відображає те, що відбувається в організмі. Тому важливо дотримуватися правильного раціону харчування, щоб тримати її в тонусі. Дієтолог Наталія Самойленко у своїй книзі «Їж, пий, худни» розповіла, які продукти харчування позитивно впливають на стан нашої шкіри, а які навпаки - пришвидшують процес старіння.
До головних чинників старіння входять харчові джерела вільних радикалів, які негативно впливають на синтез колагену й еластину та призводять до того, що шкіра втрачає пружність. Сучасна харчова промисловість постачає нам їх у неймовірній кількості. Ось декілька з них:
- кондитерські вироби тривалого зберігання;
- м’ясні продукти промислової переробки;
- продукти рослинного походження (крупи, олії, жири);
- жири, що містять ненасичені жирні кислоти, які дуже легко окислюються (кукурудзяна та соняшникова олія);
- смажені продукти з тривалим терміном зберігання, хрустка картопля (смажена у великій кількості низькоякісної олії);
- жирні соуси.
На жаль, перешкодити проникненню вільних радикалів в організм неможливо, але зменшити їхній руйнівний вплив допоможуть антиоксиданти.
Антиоксиданти «знаходять» у організмі пошкоджені молекули й «дарують» їм свої електрони, оберігаючи клітини від ушкодження. Завдяки такій «підтримці» клітини оновлюються, очищаються, омолоджуються. Антиоксиданти — це природні сполуки, які надходять у наш організм разом із їжею: вітаміни, мікроелементи, а також каротиноїди.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 простих домашніх напоїв для тих, хто худне до літа
У яких продуктах знайти антиоксиданти:
- спеції, зокрема куркума, кориця, паприка, пажитник;
- морква, буряк, цибуля, шпинат, баклажани, болгарський перець, томати;
- горобина чорноплідна (аронія), чорниці, вишня, виноград, ожина, лохина;
- гранати, ківі, цитрусові, слива, абрикос;
- нерафінована оливкова, гарбузова олія, олія волоського горіха;
- уся зелень: петрушка, кріп, базилік, кінза, селера і т. д.
Якщо ви прагнете залишатися молодою, важливо забути й про вживання цукру. Дозуйте вживання меду та фруктів — так, вони корисні, але їх не можна споживати необмежено. Варто взагалі відмовитися від споживання цукру й солодких виробів, віддаючи перевагу продуктам із високим вмістом клітковини, овочам, сезонним ягодам і цільним злакам. Ще один важливий крок - обмежити споживання смаженої їжі, натомість додати до раціону спеції та нутрієнти, які пригнічують процес глікації та допоможуть зберегти шкіру молодою та здоровою.
Більше цікавої інформації про здорове харчування читайте у книзі Наталії Самойленко «Їж, пий, худни», яку випустило видавництво «Книголав». До слова, нещодавно відбулася презентація книги Наталії Самойленко «Їж, пий, худни» у київському готелі TSARSKY.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП шкідливих напоїв, від яких ми товстішаємо
Фото: gettyimages.com