Стевія - це рослина з надзвичайно солодким смаком, яку використовують для підсолоджування напоїв і заварювання чаю з XVI століття. Родом вона з Парагваю та Бразилії, але сьогодні її також вирощують у Японії та Китаї. Стевію застосовують як ненутритивний (тобто такий, що практично не містить калорій) підсолоджувач і рослинну добавку.
Листя стевії містить вісім глікозидів - солодких сполук, які витягують і очищають. Солодкість стевії забезпечують глікозиди, що містяться в листі. Ці сполуки отримують шляхом збору листя, сушіння, екстракції водою та очищення — процес включає близько 40 етапів. Після того, як їх витягують і очищують, вони стають у 200–400 разів солодшими за звичайний цукор.
Дослідження показують, що стевія - безпечний натуральний замінник цукру – вона містить нуль калорій, нуль цукру, нуль вуглеводів, а її глікемічний індекс дорівнює 0. У цьому матеріалі пропонуємо розібратися, що кажуть медики та науковці про користь і шкоду стевії, і кому слід вживати її з обережністю.
Чистий екстракт стевії не впливає на рівень глюкози в крові, а в деяких випадках навіть покращує її засвоєння організмом. Дослідження показують обнадійливі результати щодо поліпшення чутливості до інсуліну та можливої користі для людей з діабетом.
Деякі дослідження також вказують на потенційну користь стевії при гіпертонії та її протизапальні властивості. Що стосується впливу на мікрофлору кишківника, дані суперечливі: одне дослідження показало відсутність впливу протягом 12 тижнів, інші - менш обнадійливі результати.
Корисна при діабеті
Численні дослідження показують, що стевія не підвищує рівень глюкози або інсуліну. Це означає, що діабетики можуть насолоджуватися більш різноманітним раціоном без ризику для здоров'я. В одному з досліджень учасники з діабетом 2 типу відзначили значне зниження рівня цукру в крові та глюкагону після їжі під час прийому стевії. Глюкагон - це гормон, який регулює рівень глюкози в крові та часто працює неправильно у людей з діабетом.
Допомагає знизити вагу
Зайва вага найчастіше пов'язана з малорухливим способом життя і надлишком калорій, особливо з жирів і доданого цукру. Наприклад, у США цукор становить близько 16% від загальної кількості споживаних калорій. Це безпосередньо пов'язано з ожирінням і порушенням обміну речовин. Стевія ж не містить цукру і практично не містить калорій, дозволяючи знизити калорійність раціону без втрати смаку.
Знижує ризик раку підшлункової залози
Стевія містить антиоксиданти, включно з кемпферолом. Дослідження показали, що він здатний знижувати ризик раку підшлункової залози на 23%.
Ппозитивно впливає на серцево-судинну систему
Деякі глікозиди стевії можуть розширювати судини та підвищувати виведення натрію. В одному дослідженні припускалося, що стевія може знижувати тиск і позитивно впливати на ритм серця. Однак свіжіші дані свідчать про те, що вплив на тиск не настільки значний — потрібні додаткові дослідження.
Дослідження підтверджують: очищені екстракти стевії безпечні та не викликають побічних ефектів. Крім того, навіть високоочищені форми екстракту стевії навряд чи викличуть алергічну реакцію. Випадків алергічної реакції на стевію з 2008 року не було зафіксовано.
Раніше висловлювалися побоювання з приводу впливу стевії на нирки, але дослідження на тваринах показують, що, навпаки, вона може навіть захищати нирки при діабеті. Сучасні дані показують, що помірне споживання стевії безпечне навіть під час вагітності.
Проте, якщо у вас алергія на цукрові спирти, варто остерігатися стевії. Відомо, що деякі продукти зі стевією містять цукрові спирти і можуть спричиняти здуття живота, спазми або діарею в людей із чутливістю.
Головне правило - вибирати добре очищені продукти на основі стевії та вживати їх помірно. Допустима добова доза стевії - 4 мг на 1 кг маси тіла.
Таким чином, протипоказання, серйозні побічні ефекти або алергічні реакції практично не зафіксовані. Однак, якщо у вас алергія на амброзію або інші рослини родини складноцвітих, можлива перехресна реакція і на стевію.
Стевія - це натуральний, низькокалорійний підсолоджувач, що може стати корисною альтернативою цукру, особливо для людей з діабетом, зайвою вагою або тих, хто прагне до більш здорового раціону. За умови вибору якісних очищених продуктів і помірного вживання вона абсолютно безпечна та не викликає побічних ефектів.
Правова інформація: Цей матеріал містить загальні відомості довідкового характеру і не повинен розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. 1plus1 не несе відповідальності за діагноз, поставлений читачем на основі статті. Нагадуємо, що точний діагноз може поставити тільки лікар. Не займайтеся самолікуванням, зверніться до лікаря.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Користь чи прихована загроза: як впливає вживання вина на здоров'я та що каже сучасна медицина