Війна не перешкода: у 20 областях України стартувала посівна

Аграрії працюють: посівна стартувала в 20 областях України.

Станом на сьогодні, посівна вже стартувала в 20 областях України, відзначають у Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

За інформацією Уряду на цей час в минулому році посівна почалася лише в 15 регіонах. За оперативними даними, посівну можна буде провести на 6 млн гектарів земель. Це 80% від тієї площі, яка була засіяна минулого року. В умовах війни деякі області України збільшили посівні площі сільськогосподарських культур під урожай цього року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посівний календар на квітень 2022: сприятливі дні місячного календаря для посадок

російські ракети та бомби пошкодили та знищили українські аеропорти, залізничні лінії, вокзали та автомагістралі, які є критично важливими для надання гуманітарної допомоги тим, хто її потребує, а також для експорту пшениці, кукурудзи та інших товарів. ВМС росії блокують доступ до українських портів, фактично припинивши експорт зерна. Чорне море та порти України є ключовим елементом для експорту зерна та продуктів харчування для решти світу. Відтак, російська блокада українських портів – це не лише проблема України, а й всього світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які рослини можна сіяти на розсаду в лютому та як обрати і перевірити насіння (поради Антоніни Лесик)

Україна веде переговори про відправку свого аграрного експорту через європейські морські порти. Крім того, обговорюються можливості залізничних перевезень, збільшення обсягів транзитних перевезень вантажним транспортом. 

В умовах війни деякі області України збільшили посівні площі сільськогосподарських культур під урожай цього року. Крім того, зокрема, на Одещині аграрії зможуть проводити польові роботи під час комендантської години.

Більше новин