Пісний борщ із вушками має глибоке коріння в українській кулінарній культурі, особливо в західних регіонах України. Ця страва традиційно готується на Святвечір, коли стіл прикрашають 12 пісних страв.
У проєкті Реальна історіяАкім Галімов спеціально із запрошеним гостем відомим українським шеф-кухарем Євгеном Клопотенко підготували різдвяний епізод, де шеф-кухар поділився унікальними рецептами та історією цих 12 страв, які українці готують до Святвечора. А борщ із вушками став особливою різдвяною інтерпретацією улюбленої страви, що стала традицією святкової трапези. «Вушка» — це маленькі вареники, які за формою нагадують мініатюрні вушка. Традиційно вушка начиняють сушеними грибами, які символізують зв’язок із природою та повагу до простих дарів землі.
Інгредієнти:
2 буряки
1 лимон
½ ч. л. солі
1 ч. л. цукру
150 г червоної квасолі
½ капустини
1 морква
2 цибулі
¼ селери
2 ст. л. олії (для смаження)
3 л води
10 гілочок петрушки
3 лаврових листочка
5 горошин духмяного перцю
1 солодкий червоний перець
Для начинки «вушок»:
3 картоплини
200 г печериць
100 г білих грибів (можна заморожених)
50 г сухих білих грибів
Для тіста «вушок»:
300 г борошна
150 мл води
2 ст. л. олії
2/3 ч. л. солі
Приготування:
Підготуйте всі інгредієнти для приготування пісного борщу з «вушками» на овочевому відварі. Помийте 2 буряки, викладіть у каструлю і залийте водою. Варіть буряк приблизно 1 годину після закипання води.
В іншій каструлі залийте холодною вoдoю червону квасолю та варіть до готовності 1-1,5 години.
Третину капустини розріжте на четвертини, та викладіть у велику каструлю. Додайте моркву, цибулю, селеру, солодкий перець, гілочки петрушки, духмяний перець, лавровий лист та сіль. Залийте 3 л води та варіть 30 хвилин на середньому вогні.
Тим часом зробіть тісто для «вушок»: змішайте у мисці борошно, воду, олію та сіль. Замісіть еластичне тісто, за консистенцією, як на вареники.
Для начинки на «вушка» почистіть картоплю та відваріть до готовності у підсоленій воді, це приблизно 25 хвилин.
Коли картопля буде готова, потовчіть її на пюре за допомогою товкачика чи віничка.
Цибулину очистьте та наріжте дрібними кубиками. Замочіть попередньо 50 г білих грибів мінімум на 30 хвилин. Наріжте їх та всі інші гриби невеличкими шматочками.
Підсмажте цибулю із грибами, допоки не випарується волога.
Обʼєднайте у мисці картопляне пюре зі смаженими грибами. Начинка для «вушок» готова.
Трохи присипте робочу поверхню борошном та розкатайте тісто для «вушок» у тонкий пласт. За допомогою склянки сформуйте кружечки з тіста.
Викладайте начинку з картоплі та грибів у кружечки з тіста та формуйте «вушка», защипуючи тісто, як на пельмені.
Закипʼятіть у каструлі воду та відваріть «вушка» у підсоленій вoдi протягом 3 хвилин після закипання. Готові вушка перекладіть у миску та трохи скропіть олією, аби вони не злиплися.
Варений буряк очистьте та натріть на крупній тертці, додайте сік лимона, цукор і сіль. Залиште на 1 годину для маринування.
Виберіть з овочевого бульйону готові овочі. Вам знадобиться лише морква, інші овочі вже не будуть потрібні. Натріть моркву та буряк на крупній тертці.
До овочевого бульйону додайте моркву, буряк і відварену квасолю. Варіть все разом 10 хвилин.
Коли будете подавати страву, у тарілку викладайте по 5-6 вушок та заливайте пісним борщем.