Найсмачніша різдвяна страва: рецепт традиційного борщу із вушками від Євгена Клопотенка

Пісний борщ із вушками має глибоке коріння в українській кулінарній культурі, особливо в західних регіонах України. Ця страва традиційно готується на Святвечір, коли стіл прикрашають 12 пісних страв.

У проєкті Реальна історія Акім Галімов спеціально із запрошеним гостем відомим українським шеф-кухарем Євгеном Клопотенко підготували різдвяний епізод, де шеф-кухар поділився унікальними рецептами та історією цих 12 страв, які українці готують до Святвечора. А борщ із вушками став особливою різдвяною інтерпретацією улюбленої страви, що стала традицією святкової трапези. «Вушка» — це маленькі вареники, які за формою нагадують мініатюрні вушка. Традиційно вушка начиняють сушеними грибами, які символізують зв’язок із природою та повагу до простих дарів землі.

Інгредієнти:

  • 2 буряки
  • 1 лимон
  • ½ ч. л. солі
  • 1 ч. л. цукру
  • 150 г червоної квасолі
  • ½ капустини 
  • 1 морква 
  • 2 цибулі
  • ¼ селери
  • 2 ст. л. олії (для смаження)
  • 3 л води 
  • 10 гілочок петрушки
  • 3 лаврових листочка
  • 5 горошин духмяного перцю
  • 1 солодкий червоний перець

Для начинки «вушок»:

  • 3 картоплини
  • 200 г печериць
  • 100 г білих грибів (можна заморожених)
  • 50 г сухих білих грибів

Для тіста «вушок»:

  • 300 г борошна
  • 150 мл води
  • 2 ст. л. олії
  • 2/3 ч. л. солі

Приготування: 

  1. Підготуйте всі інгредієнти для приготування пісного борщу з «вушками» на овочевому відварі. Помийте 2 буряки, викладіть у каструлю і залийте водою. Варіть буряк приблизно 1 годину після закипання води.
  2. В іншій каструлі залийте холодною вoдoю червону квасолю та варіть до готовності 1-1,5 години.
  3. Третину капустини розріжте на четвертини, та викладіть у велику каструлю. Додайте моркву, цибулю, селеру, солодкий перець, гілочки петрушки, духмяний перець, лавровий лист та сіль. Залийте 3 л води та варіть 30 хвилин на середньому вогні.
  4. Тим часом зробіть тісто для «вушок»: змішайте у мисці борошно, воду, олію та сіль. Замісіть еластичне тісто, за консистенцією, як на вареники. 
  5. Для начинки на «вушка» почистіть картоплю та відваріть до готовності у підсоленій воді, це приблизно 25 хвилин.
  6. Коли картопля буде готова, потовчіть її на пюре за допомогою товкачика чи віничка.
  7. Цибулину очистьте та наріжте дрібними кубиками. Замочіть попередньо 50 г білих грибів мінімум на 30 хвилин. Наріжте їх та всі інші гриби невеличкими шматочками.
  8. Підсмажте цибулю із грибами, допоки не випарується волога.
  9. Обʼєднайте у мисці картопляне пюре зі смаженими грибами. Начинка для «вушок» готова.
  10. Трохи присипте робочу поверхню борошном та розкатайте тісто для «вушок» у тонкий пласт. За допомогою склянки сформуйте кружечки з тіста.
  11. Викладайте начинку з картоплі та грибів у кружечки з тіста та формуйте «вушка», защипуючи тісто, як на пельмені.
  12. Закипʼятіть у каструлі воду та відваріть «вушка» у підсоленій вoдi протягом 3 хвилин після закипання. Готові вушка перекладіть у миску та трохи скропіть олією, аби вони не злиплися. 
  13. Варений буряк очистьте та натріть на крупній тертці, додайте сік лимона, цукор і сіль. Залиште на 1 годину для маринування.
  14. Виберіть з овочевого бульйону готові овочі. Вам знадобиться лише морква, інші овочі вже не будуть потрібні. Натріть моркву та буряк на крупній тертці.
  15. До овочевого бульйону додайте моркву, буряк і відварену квасолю. Варіть все разом 10 хвилин.
  16. Коли будете подавати страву, у тарілку викладайте по 5-6 вушок та заливайте пісним борщем.
Getty Images

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніжне, еластичне і легке в приготуванні: рецепт найсмачнішого тіста для вареників

Більше новин