24 грудня о 9:30 на телеканалі 1+1 Україна покажуть спецвипуск проєкту Реальна історія до Різдва. Акім Галімов та кулінар Євген Колопотенко розкриють рецепти стародавніх українських страв і маловідомі факти про різдвяні кулінарні традиції різних регіонів України, щоб надихнути українців знову полюбити своє. Однією з представлених у спецвипуску страв став хліб, що, за повір'ями, приносить достаток — карачун.
Інгредієнти:
Також знадобиться склаянка розміром 6, 5 см.
Спосіб приготування:
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рецепт зі спецвипуску Реальної історії: Євген Клопотенко розповів, як приготувати гарячу кутю з халвою
Як пояснив Акім Галімов, про магічну сутність різдвяного хліба свідчать обряди, зафіксовані етнологами. Він вважався символом достатку.
«Наприклад, на Гуцульщині, про що писав народознавець XX століття Василь Скуратівський, жінка перед тим, як пекти карачун, вдягала кожух і натягала рукавиці, бо гола рука — це бідність. А цей хліб — символ достатку».
Євген Клопотенко також зазначив, що наші предки за допомогою хліба визначали, яким буде прийдешній рік. Для цього на вході в будинок котили карачун: якщо він падав на нижню сторону, рік мав бути вдалим, а якщо на верхній бік — навпаки.
Більше про різдвяні кулінарні традиції різних регіонів України дивіться в спцвипуску Реальної історії 24 грудня о 9:30 на телеканалі 1+1 Україна.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найсмачніша різдвяна страва: рецепт традиційного борщу із вушками від Євгена Клопотенка