Рецепт зі спецвипуску Реальної історії: Євген Клопотенко розповів, як приготувати гарячу кутю з халвою

Реальна історія
Кутя з халвою: як приготувати, історія страви та чому її подають гарячою

Український кулінар Євген Клопотенко у спеціальному випуску Реальної історії розповів, як приготувати кутю з халвою.

Поділитися:

24 грудня о 9:30 на телеканалі 1+1 Україна глядачі побачать спецвипуск проєкту Реальна історія. У ньому Акім Галімов і Колопотенко розкриють рецепти стародавніх українських страв і маловідомі факти про різдвяні кулінарні традиції різних регіонів України, щоб надихнути українців знову полюбити своє.

Однією з представлених у спецвипуску страв стала кутя з халвою. Як розповів Клопотенко, згідно з дослідженнями істориків, здавна вважалося, що кутя обов'язково має містити в собі три інгредієнти:

«Усі історики та дослідники кажуть, що має бути пшениця, мед, і волоські горіхи. Це три основні інгредієнти, які згадуються скрізь. Далі ми додаємо родзинки, але це вже трансформація куті. Заливаємо це все узваром», - поділився він.

Реальна історія

Представляючи кутю з халвою, Клопотенко зазначив, що її прийнято подавати гарячою:

«Виявляється, що кутю можна їсти не тільки холодною. Багато людей їдять тільки гарячу кутю. І це унікальна відмінність різних регіонів і місцевих традицій. Кутя, яка мене найбільше здивувала - це кутя з халвою. Вона подається гарячою. Я не маю відповіді, чому її їдять із халвою. Але коли я був на Харківщині, мене пригостили супом з маком, і я був здивований, а чому з маком? І мені пояснили, що коли не було рису, то додавали мак, адже його було багато. І виходить, що з халвою могла бути така сама ситуація - якщо кутю хотіли підсолодити, то додавали халву, адже вона була недорога», - пояснює він.

Пропонуємо зберегти рецепт куті з халвою для різдвяного столу.

Рецепт куті з халвою

Інгредієнти:

  • Пшениця – 250 г
  • Халва – 200 г
  • Масло – 1 ст. л.
  • Мед – 2-3 ст. л.
  • Мак – 2 ст. л.
  • Волоські горіхи – 50 г
  • Узвар – 200 мл

Як приготувати:

  • Крок 1. Приготуйте узвар: у велику каструлю налийте 3 літри питної води, всипте набір для узвару і доведіть до кипіння. Варіть 20-30 хвилин, зніміть з вогню та охолодіть до кімнатної температури.
  • Крок 2. Ретельно промийте пшеницю, залийте її 750 мл води, додайте дрібку солі та варіть на невеликому вогні 35-45 хвилин або до готовності.
  • Крок 3. У теплу кашу додайте 1 столову ложку олії, халву, мед, горіхи та мак.
  • Крок 4. Залийте кутю 200 мл узвару. Перемішайте кутю і залиште її настоюватися на 2 години.

Не пропустіть різдвяний спецвипуск проєкту Реальна історія 24 грудня о 9:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найсмачніша різдвяна страва: рецепт традиційного борщу з вушками від Євгена Клопотенка

Новини по темі