Діаманти замість кондиціонерів: як коштовний матеріал захищатиме людей від спеки

Вчені довели інноваційний метод охолодження, що замінить кондиціонери.

Нове дослідження австралійських вчених показало, що тонке покриття шаром із діамантового матеріалу може захищати одяг від перегрівання. Вчені не використовували дорогоцінне каміння із ювелірних магазинів, а брали спеціально вирощені діаманти, розміром до 10 нанометрів. Вони є значно дешевшими, але однаковими за складом із справжнім камінням. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Життя без смартфону: у Франції планують обмежити використання гаджетів у публічних місцях

В ході експерименту дослідники покривали тканину тонким шаром розчину із нано діамантовим порошком. Одну сторону тканини розігрівали до температури 100 градусів. Те саме робили з необробленою тканиною. А після розігріву обидні тканини охолоджувались. Після такої процедури було виявлено, що тканина, вкрита діамантовим покриттям тримає  на 2-3 градуса прохолоднішу температуру. Тому таких одяг здатен буде охолоджувати тіло людини під час спекотної погоди. До того ж, матеріал не пропускатиме і ультрафіолетове опромінення. 

Підрахунки вже показали користь від цього нововведення, адже такий метод охолодження зекономить близько 30% електроенергії, яка споживається кондиціонерами. 

Больше новостей