Діаманти замість кондиціонерів: як коштовний матеріал захищатиме людей від спеки

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Вчені довели інноваційний метод охолодження, що замінить кондиціонери.

Поделиться:

Нове дослідження австралійських вчених показало, що тонке покриття шаром із діамантового матеріалу може захищати одяг від перегрівання. Вчені не використовували дорогоцінне каміння із ювелірних магазинів, а брали спеціально вирощені діаманти, розміром до 10 нанометрів. Вони є значно дешевшими, але однаковими за складом із справжнім камінням. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Життя без смартфону: у Франції планують обмежити використання гаджетів у публічних місцях

В ході експерименту дослідники покривали тканину тонким шаром розчину із нано діамантовим порошком. Одну сторону тканини розігрівали до температури 100 градусів. Те саме робили з необробленою тканиною. А після розігріву обидні тканини охолоджувались. Після такої процедури було виявлено, що тканина, вкрита діамантовим покриттям тримає  на 2-3 градуса прохолоднішу температуру. Тому таких одяг здатен буде охолоджувати тіло людини під час спекотної погоди. До того ж, матеріал не пропускатиме і ультрафіолетове опромінення. 

Підрахунки вже показали користь від цього нововведення, адже такий метод охолодження зекономить близько 30% електроенергії, яка споживається кондиціонерами. 

Новости по теме