Психоаналітик Анна Кушнерук у "Сніданку. Вихідний" розвіяла найпоширеніші стереотипи про чоловіків

Чим шкідливі стереотипи про чоловіків, та як вони формуються — розповіли у "Сніданку. Вихідний".

У сучасному світі стереотипи відіграють немалу роль у формуванні уявлень про маскулінність та чоловічу ідентичність. Попри те, що суспільство розвивається та змінюється, деякі старі уявлення, якими мають бути справжні чоловіки, залишаються вкоріненими у нашій свідомості. Про шкоду стереотипного мислення розповіла психоаналітик Анна Кушнерук у «Сніданку. Вихідний», що виходить у вихідні з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу "1+1 Україна", телеканалу ТЕТ та на YouTube.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як прийняти власну красу: поради психоаналітика Анни Кушнерук

Як формуються стереотипи

Шаблонне мислення формується у людини з дитинства через виховання, адже часто батькам теж свого часу насаджували ці стереотипи. Таке замкнуте коло виникло через устрій суспільства. Людям були потрібні правила та порядок, тому вони вигадали умовні норми, яким всі мають коритися. У сучасному світі багато таких "стандартів" є неактуальними, та нашому менталітету складно від них відмовитися.

Розвінчуємо найпоширеніші стереотипи про чоловіків

№1. Формулювання "Справжній чоловік мусить...".

Психоаналітик зазначає, що усі чоловіки від народження справжні. Шкідливою є думка, що хтось комусь винен.

№2. Будь справжнім чоловіком 

Такими докорами ми формуємо нереалістичне уявлення про міфічного справжнього чоловіка, і прагнення до цього "ідеалу" може бути надзвичайно шкідливим.

№3. Справжній чоловік не плаче

Подібне стримування емоцій може спричинити інфаркт, інсульт, нервовий зрив та психологічні хвороби. Людям необхідно випускати емоції, і немає нічого поганого у тому, що хтось плаче.

№4.Чоловік має багато заробляти.

Часто такою думкою послуговуються деякі жінки у виборі чоловіка. Це абсолютно ненормальний підхід до пошуку партнера. Добре, коли є можливість заробляти, але це не регулює жіночність чи чоловічність.

№5. Чоловіки не можуть займатися рукоділлям чи хатніми справами.

Немає ніякої зобов'язаності щодо хобі,  головне — щоб людина отримувала задоволення. Багато чоловіків є успішними у "жіночих" сферах, а чимало жінок відомі роботою у "чоловічих" справах. Усе залежить від таланту та особистих вподобань.

№6. Чоловік має бути вищим та сильнішим

Експертка радить не "фільтрувати" людей за розмірами. Це нездорово, та може перетворитися в емоційний аб'юз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як лінуватися з користю: поради психоаналітика в "Сніданку. Вихідний"

Як боротися зі стереотипами

"Суспільна думка автоматично змінюється за кількості індивідуальних виборів", — запевняє Анна Кушнерук.

Необхідно усвідомити:

  • чоловік — людина, як і жінка
  • усі чоловіки різні, як і жінки
  • чоловіки родом із дитинства, як і жінки
  • зневага руйнує чоловіків, так само як жінок

Чи є якісь вимоги до чоловіків

"Справжній чоловік, як і справжня жінка, має бути справжньою людиною. Єдина вимога — мати мораль та бути хорошою особистістю", — відповідає психоаналітик.

Фото: Freepik.com

Loading...

Дивіться "Сніданок з 1+1" у будні дні з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube, а також "Сніданок. Вихідний" у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

"Сніданок з 1+1" в соцмережах:

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Більше новин