3 рецепти легких сніданків на 1 січня від Євгена Клопотенка

Дізнавайтеся, як не доїдати торішній олів'є.

Якщо не хочете на наступний день після Нового року їсти олів'є, просто не готуйте олів'є. Геніально, правда? Ми звикли побиватися 31-го на кухні настільки, що ще тиждень посля не хочемо нічого готувати. А чому побивалися? Щоб приготувати їжі заздалегідь. У підсумки їжа псується, ми нервуємо, запихуємось майонезними салатами, гладшаємо і страждаємо. Але навіщо це все? Витратьте 31-го грудня НЕ більше 2-х годин на готування. За цей час можна зробити класні страви і в достатньому обсязі, щоб вистачило на святкове застілля. Купіть хороше м'ясо і запечіть його з вином і спеціями, зробіть кілька легких салатів і брускетти з томатами і м'яким сиром на закуску. Усе. Вранці прокинетеся з легкістю в шлунку і голові (правда, це вже залежить від вас). Спокійно, годині о 12, підсушіть хліб на пательні або в тостері, викладіть на нього фету, часточки мандарина, м'яту, полийте оливковою олією, присоліть і прісипте свіжомеленим перцем. Відкусіть, відчуйте хруст хліба, м'якість фети і кисло-солодкий мандарин. В самому кінці буде невелика гіркота оливкового масла, легке поколювання язика від чорного перцю і заспокійлива свіжість м'яти. Потім послідує ковток кави або шампанського. Ідеальний початок ідеального року.

Уявімо ситуацію: ви приготували на Новий рік курку, і у вас залишилося м'ясо. Це перший крок до швидкого і дуже смачно сніданку з тостами, пармезаном і яйцем пашот.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 оригінальних страв з хурми, які розкриють її смак

ТОСТИ З ЯЙЦЕМ ПАШОТ І КУРКОЮ: ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ

ІНГРЕДІЄНТИ:

2 шматочки хліба для тостів

1 шт. куриного яйця

1 ст. л. оцту (для відварювання яйця)

100 г курячого філе

сік і цедра половини лимона

1 ст. л. оливкова олія

20 г сиру Пармезан

• 1 гілочка базиліку

• за смаком сіль, перець

ПРИГОТУВАННЯ:

1. Духовку розігріваємо до 180 градусів. Куряче філе скроплюємо соком лимона, оливковою олією, солимо, перчимо і відправляємо запікатися на 20 хвилин (на випадок, якщо курки готової немає, а тости ви вже хочете).

2. Готуємо тости - обсмажуємо хліб на пательні або в тостері.

3. Відварюємо яйце пашот. У невеликій каструлі доводимо воду практично до кипіння, додаємо оцет, за допомогою ложки робимо воронку і розбиваємо туди яйце. Відварюємо вродовж3 хвилин, дістаємо і даємо воді добре стекти. Відкладаємо на тарілку.

4. Збираємо страву - на тости викладаємо запечену курку, порізану невеликими шматочками, тонкі слайси пармезану, посипаємо подрібненим листям базиліка і лимонною цедрою і викладаємо зверху яйце пашот. Посипаємо свіжомеленим перцем.

А можете просто приготувати омлет. Французький. Найніжніший і смачний у вашому житті. За бажанням, зробіть до нього який-небудь простий салат з оливковою олією, а в середину покладіть шматочки сиру брі.

КЛАСИЧНИЙ ФРАНЦУЗЬКИЙ ОМЛЕТ: ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ

ІНГРЕДІЄНТИ:

3 шт. яйця

20 г вершкового масла

мікс салатів (опціонально)

за смаком сіль і перець

ПРИГОТУВАННЯ:

1. Збиваємо яйця виделкою в глибокій посуді до однорідності. Не варто солити яйця одразу — сіль змінює молекулярну структуру яєць, якщо посолити відразу, омлет вийде менш ніжним.

2. Розтоплюємо на пательні вершкове масло.

3. Виливаємо на розпечену пательню яєчну суміш, чекаємо 5 секунд, щоб яйця злегка схопилися.

4. Трусимо сковорідкою вперед-назад і зсуваємо омлет виделкою до центру, щоб яйця швидше загусли. Омлет повинен знизу загуснути, а зверху залишитися рідким — трусіть пательню, щоб змістити його до протилежного від себе бортику. Також ви можете використовувати виделку.

5. Вимикаємо вогонь і за допомогою виделки та лопатки звертаємо омлет в рулет. Солимо омлет, посипаємо петрушкою або подаємо з листям салату.

Або зробіть пряну вівсяну кашу з карамелізованою грушею. Дуже смачно. Дуже по-зимовому.

ВІВСЯНА КАША З КАРАМЕЛІЗОВАНОЮ ГРУШЕЮ

ІНГРЕДІЄНТИ:

100-150 г вівсяних пластівців (звичайні або швидкого приготування)

300 мл води

300 мл молока

1 шт. груші (кисло-солодка)

2 щіпки кардамону

2 ст. л. меду (або цукру для карамелізації)

30 г волоського горіху (ядра)

20 г вершкового масла

2 ст. л. цукру (для каші)

ПРИГОТУВАННЯ:

1. Грушу помийте і поріжте невеликими шматочками. Розігрійте пательню і розтопіть на ній цукор, поки він не розтане і не почне набувати золотистого відтінку. У випадку з медом, просто додайте його при обсмажуванні. Викладіть шматочки груші і обсмажуйте не більше 1 хвилини.

2. Відваріть вівсяну кашу. Спочатку залийте її водою і доведіть до кипіння, додайте молоко, кардамон, цукор і варіть ще 2-3 хвилини. Зніміть з вогню, додайте вершкове масло і дайте постояти 1-2 хвилини. Подавайте кашу з грушею і горіхами.

Публікація підготована за матеріалами сайту klopotenko.com.

Більше новин