Несподівана правда про улюблений овоч: вчені здивували відкриттям, чому помідори можуть бути шкідливими для здоров'я людини

Помідори — одна з найпопулярніших культур у світі, яку додають до страв в різних варіаціях, проте ще кілька сотень років тому вони вважалися смертельно небезпечними.

Останні дослідження довели, що навіть сьогодні ці овочі містять токсичні речовини, які в теорії можуть шкодити людському організму. У Сніданку з 1+1 розповіли про те, чому ми все ж можемо спокійно їсти помідори без страху за своє здоров’я.

Чому помідори вважали отруйними

Коли помідори вперше потрапили в Європу до них відразу почали ставитися з підозрою. Багато хто вважав їх отруйними через їхню схожість із рослинами роду пасльонових, серед яких є дійсно токсичні представники, такі як беладонна. 

Результати сучасних досліджень

Навіть сучасні дослідження підтверджують, що помідори дійсно виробляють токсичні речовини — глікоалкалоїди. Це стероїдні сполуки, які у великих дозах можуть викликати нудоту, печію, судоми й навіть внутрішні кровотечі. Особливо багато цих речовин міститься в зелених, недозрілих помідорах. 

Проте також дослідження виявили, що процес дозрівання помідорів супроводжується активною нейтралізацією цих токсинів. У міру того як помідор червоніє, у ньому активується особливий білок, який розщеплює глікоалкалоїди до безпечного рівня. Тобто саме ті процеси, які роблять помідори м’якими та солодкими, одночасно знешкоджують їхні природні отрути.

Крім того, зменшення кількості токсичних сполук відбулося в результаті селекції та одомашнення томатів. Люди протягом століть обирали для вирощування менш гіркі й безпечні сорти, поступово знижуючи рівень отруйних речовин у плодах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Правда чи міф: чи справді мед допомагає від болю в горлі та під час застуди

Більше новин