Чи варто давати другий шанс колишнім: поради психоаналітика

Чому люди повертаються до колишніх та коли цього робити не варто?

Дженніфер Лопес і Бен Аффлек — одна з перших зіркових пар, яка спадає на думку, коли йдеться про вдале воз’єднання. Чи дійсно варто давати другий шанс колишнім та коли відновлювати стосунки не можна? Про це в "Сніданку. Вихідний" поговорили з психоаналітиком Анною Кушнерук.

Чому людям вдається відновити стосунки після розставання?

Все залежить від того, чим люди займаються в проміжок часу після розставання. Якщо вони працювали над собою, зрозуміли себе, стали мудрішими й хочуть бути разом, то відновлення стосунків буде вдалим. Коли ж люди повертаються один до одного з неправильною мотивацією, на щастя можна не розраховувати.

"Якщо я просто виходжу зі стосунків, а потім хочу повертатися, бо нудно, зручно, не хочеться відпускати тощо – це не мотивація. Мотивація — це коли я відчуваю до людини глибоку ніжність, повагу. Я працював над своїми помилками, зрозумів, що відбувалось тривалий час в наших відносинах. Я дуже делікатно, дуже обережно підходжу до відновлення цих стосунків, причому навзаєм зі своїм партнером", — пояснила Анна.

Фото: Freepik

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яким має бути гумор у здорових стосунках: поради психоаналітика Анни Кушнерук у "Сніданку. Вихідний"

Чому люди наважуються повернутися у старі стосунки?

Тут психологиня виділяє кілька факторів:

  • глибоке почуття ніжності;
  • незавершеність;
  • хочеться анулювати втрату воз’єднанням;
  • стали мудрішими;
  • навчилися цінувати.

Найкращі союзи вдається побудувати, коли обидва партнери мають щемливе ставлення один до одного, здобутий досвід та бажання бути разом.

"Можливо, за ці роки, коли люди не були разом, вони навчилися більше бути побутово вправними, поважати простір один одного і планувати спільний час. Мені здається, ця робота над собою, над помилками й ця щемливість можуть повторно створювати класні, щасливі союзи", — зауважила психологиня.

Фото: Freepik

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи справді протилежності притягуються: пояснення психоаналітика у "Сніданку. Вихідний"

Коли не варто відновлювати стосунки?

Відновити стосунки та створити щасливий союз можна за правильної мотивації обох партнерів. Та в деяких випадках краще йти різними шляхами:

"Негативна мотивація — це коли ти повертаєшся для того, аби перевірити чи тебе люблять, чи тебе не люблять. Повертаєшся нашкодити. Це маніпуляція. Ще один негативний момент — коли людина повертається в ті відносини, щоб просто не відчувати смуток. Це дуже важливо, тому що має бути час, який людина віддає горюванню за тим, що було. Ніколи не варто завершувати стосунки і повертатись до завершених стосунків, якщо були порушені права, людина зазнала глибокої травми, кризи. Будьте обережні, якщо ви весь час відчували себе погано і вийшли депресивним зі стосунків, то, скоріше за все, будуть моменти, над якими доведеться працювати й в терапії теж. Також не потрібно відновлювати стосунки, щоб не давати людині свободу продовжувати своє життя, закохуватись, зокрема не дозволяти собі пробувати нове".

Loading...

Дивіться "Сніданок з 1+1" у будні дні з 06:30 до 09:30 в ефірі телеканалу "1+1 Україна" та на YouTube, а також "Сніданок. Вихідний" у суботу та неділю з 7:00 до 9:30.

"Сніданок з 1+1" в соцмережах:

Більше новин