Естетика чи знищення малого бізнесу: з чим пов'язаний демонтаж МАФів у Києві та що про це думають експерти і мешканці столиці

Що відомо про демонтаж МАФів у Києві: чому ліквідовують малі архітектурні форми столиці

У столиці України триває активна боротьба з незаконними малими архітектурними формами (МАФами), які за словами жителів, створюють у місті хаос. Мешканці Києва все частіше наголошують на демонтажі таких споруд, адже вони заважають та перетворюють вулиці на стихійні ринки.

Місцева адміністрація також погодилась з цим твердженням та вже починає ліквідовувати МАФи. Та чи не страждає від цього малий та середній бізнес України? Детальніше про це розповіли у Сніданку з 1+1.

В Україні боротьба з МАФами триває вже не один рік. Цього року, з огляду на безпеку, міська влада вирішила знести велику кількість МАФів, які за словами представників КМДА — незаконні й створюють зайві перешкоди під час екстрених ситуацій. Наприклад, заважають швидко спуститися в укриття під час тривоги.

Тож рішення міської адміністрації також не забарилось. 

«Демонтаж здійснюється на підставі рішення, прийнятого Радою оборони міста Києва. Ми сподіваємось, що власники МАФів це також розуміють і терпляче поставляться до необхідності очистити територію біля метро», — зазначив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Скриншот/Сніданок з 1+1

У КМДА наголосили, що власників МАФів будуть попереджати за три дні, щоб вони самостійно перемістили торгову точку туди, де для них виділили місце. Але ніхто з власників не квапився, тож влада почала демонтувати споруди самостійно. Цю ініціативу жителі Києва підтримали. 

Нині незаконні тимчасові споруди знесли біля восьми станцій метро: Лук'янівська, Звіринецька, Політехнічний інститут, Житомирська, Берестейська, Героїв Дніпра, Шулявська та Дорогожичі. Тепер до цього списку додалось і Академмістечко.

Чи доцільний демонтаж: думка юриста 

Проте не всі однаково ставляться до демонтажу. Юрист Богдан Кушнір вважає, що рішення демонтувати МАФи є правильним для безперешкодного проходу до укриттів, але водночас має окремі нюанси та мінуси для економіки України.

«МАФи створюють перешкоди в тому, щоб люди могли дістатися до укриттів і так само МАФи порушують правила благоустрою. Так, вони встановлені без відповідних документів, вони встановлені з порушеннями», — розповідає експерт. 

Та, якщо для благоустрою міста демонтаж МАФів дійсно корисний, то для економіки він створює нові проблеми, а саме — скорочення робочих місць.

«Ми маємо казати про те, що все-таки МАФи — це наявність певних робочих місць. Люди, особливо ті, які переїхали з тимчасово окупованих територій, звичайно, шукають будь-яку роботу чи підробіток», — наголошує юрист.

Loading...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мільйон вільних робочих місць: що відбувається з ринком праці в Україні та з чим пов'язаний великий дефіцит працівників

Більше новин