Мільйон вільних робочих місць: що відбувається з ринком праці в Україні та з чим пов'язаний великий дефіцит працівників

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Високе безробіття та дефіцит кадрів: що відомо про ситуацію з ринком праці в Україні
Freepik

Високе безробіття та дефіцит кадрів: що відомо про ситуацію з ринком праці в Україні

Поділитися:

Війна в Україні внесла корективи у всі сфери життя. Не винятком став і ринок праці, де зараз роботодавці стикаються зі справжнім викликом — одночасним дефіцитом кадрів та високим рівнем безробіття. Детальніше про це розповіли у сюжеті ТСН, який виходить о 19:30 на YouTube та в марафоні новин.

Згідно з даними агенцій із працевлаштування, зараз в Україні відбуваються дві революції: гендерна та вікова. Війна суттєво вплинула на зайнятість чоловіків, адже більшість із них мобілізовано до лав ЗСУ. Натомість жінки стали активно освоювати, так звані «чоловічі» професії.

Тепер роботодавці все частіше на посади, які раніше займали лише чоловіки, беруть на роботу жінок. Згідно з опитуванням, близько 56% роботодавців готові пріоритетно розглядати кандидатури жінок на робітничі професії, наприклад водії спецтехніки, електрики тощо.

Крім того, для роботодавців у пріоритеті опинилися молодь і пенсіонери. Пенсіонерам навіть підвищили середню зарплату, а кількість вакансій для студентів і людей з інвалідністю зросла на 20%.

Де вакансій найбільше

Наразі в Україні відчувається шалений дефіцит кадрів у багатьох галузях. За даними Міністерства економіки, вакантними залишаються близько мільйона робочих місць. Найбільші труднощі з пошуком працівників спостерігаються в будівельній сфері.

Водії, касири, різноробочі — ці вакансії вже стали «вічними» через постійний брак кадрів. Особливо гострий дефіцит відчувається у західних та центральних регіонах України, де кількість вакансій у центрах зайнятості за останній рік подвоїлася.

Через брак працівників роботодавці змушені платити більше, а зокрема там, де завжди заробляли мало. Так, у Києві з початку року середня зарплата зросла на 10%, приблизно на 2000 гривень, на Львівщині також. Найстрімкіше зарплата зросла в Херсонській області — на 30%.

Однією з найбільш цінних категорій на ринку праці стали саме робітничі спеціальності, що вимагають спеціалізованих знань та досвіду. Електромеханіки, електрики, слюсарі, зварювальники — ці професії мають великий попит, а зарплати для таких фахівців досягають 40-45 тисяч гривень і більше.

З іншого боку, на ринку праці є й галузі, де спостерігається надлишок фахівців. До прикладу, IT-сфера, фінанси, культура та юриспруденція. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вартість овочів зросла на 36%: економіст пояснив, як змінилися ціни на продукти в Україні та з чим це пов'язано

Новини по темі