Хімічна атака: що ні в якому разі не можна робити (поради Ярослава Вуса)

Поради Ярослава Вуса на випадок хімічної атаки та підготовки до неї.

Останнім часом все частішими стали повідомлення про можливість застосування росією хімічної зброї, забороненої у всьому світі, на території України. Голова всеукраїнської спілки парамедиків Ярослав Вус у студії «Сніданку з 1+1» розповідає, чим небезпечна хімічна зброя, яка перша медична допомога при її застосуванні та чи можна вберегтися від неї:

«Важливо розуміти, що хімічна зброя не може діяти окремо на військових. Вона валить усіх підряд, усе живе, що опинилось на її шляху: і тварин, у тому числі й рослини, і все, що завгодно. Тому вона і є забороненою. Хімічна зброя – це коли використовуються будь-які хімічні речовини та реагенти, які можуть якось діяти на людину».

Класифікація хімічної зброї

  • шкірнонаривної форми – шкіра починає наривати і горіти при потраплянні речовини на шкіру
  • нервово-паралітичної дії – вони використовуються найчастіше, мають широку симптоматику, людина рано чи пізно перестає дихати, оскільки не проводиться нервовий імпульс
  • загальної отруйної дії – маємо усю картину

Як найчастіше застосовують хімічну зброю

Використовувати хімічну зброю дуже просто, розповідає Ярослав Вус. ЇЇ можуть скидати з ракет, з дронів.

«Треба пам’ятати, що наш противник тупий, як пробка, але його дуже багато просто. Тому вони не можуть бути вигадливими у використанні хімічної зброї. Вони за старою звичкою використовують усюди підряд зарін, тому що вони нічого іншого не мають, не хочуть і не додумаються», – відшутковується Ярослав Вус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо хімічна атака: що робити (інструкція МОЗ на випадок, якщо росія використає хімічну зброю)

Що потрібно знати про зарін та як убезпечити себе

  1. Це газ, він важкий
  2. Не варто ховатись у підвалах, він опуститься на низ
  3. У Києві та інших містах безпечніше у квартирі
  4. Усі отвори, витяжки потрібно щільно закрити чи заклеїти скотчем, закрити вікна і двері
  5. При вході додому одразу зняти увесь одяг і попрямувати до ванни, змити із себе усе
Важливо: людина конкретно не може визначити, чим саме її отруїли. Можна лише визначити стан. Наприклад, збільшується частота серцевих скорочень, з’являється задишка, звужуються зіниці, спітніння, і головне – дуже об’ємне слиновиділення.

Якщо ми потрапили на вулиці під дію хімічних речовин, це найгірший варіант. Необхідно якнайшвидше сховатися хоча б в машині, або в будь-якому приміщенні. Прикривати рот і максимально швидко втекти і сховатись.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хімічна атака: як врятувати життя та перша допомога при ураженні (фосфор, аміак, іприт, зарин, хлор)

Як довго триває дія заріну

Як показує досвід лікарів у Сирії, дія заріну триває до двох діб, розказує Ярослав Вус. Через дві доби буде безпечно виходити на вулицю. 

ВАЖЛИВО: за будь-яких симптомів отруєння хімічними речовинами, необхідно звертатись до лікаря!

"Не купуйте атропін, будь ласка, бо ви не лишаєте його нам! Ми знаємо, що з ним робити, а ви – ні! Якщо ви будете жерти той атропін вдома, то ви поздихаєте від атропіну. Не треба бігати по аптеках, скуповувати все підряд: атропін в каплях, атропін в ампулах... Що далі? Піде зарін, що ви з ним будете робити? Пити, втирати, їсти? Атропін – це той засіб, який можна використовувати проти заріну, але це досить серйозний препарат і треба розуміти, що з ним робити і як. Не треба його скуповувати в аптеках, бо якщо його не буде вистачати, його доведеться шукати волонтерам. Бо у лікарнях є лікарі. Це такі люди, які знають, що робити з атропіном. Він вам не допоможе, особливо коли зараз бігають і купують очні краплі з атропіном, бо це єдине, що у нас залишилось. Ви ще й бачити нічого не будете і вб'єтесь о дверний косяк. Залиште атропін лікарям" – звернувся Ярослав Вус до українців. 

Ярослав Вус спростовує необхідність вживання йоду:

"Ніколи не треба йод. Тому що люди дають йод дітям і це жахливо. Заставляють пити спиртовий розчин йоду, він обпікає, дитина потім п'янюча ходить. Не давайте дітям йод. Все, що буде необхідно, вам скажуть, а наперед скуповувати нічого не треба, бо ви цим забираєте можливість у лікарів".

Відмінності між хімічною, біологічною зброєю та радіацією

Хімічна зброя – коли у нас використовуються хімікати, наприклад, зарін
Біологічна зброя – використовуються біологічно-активні речовини: чума, віруси, бактерії, наприклад, ковід можна назвати біологічною зброєю
Радіація – це ядерний удар, вибух на атомній станції або "копання траншеї у Рудому лісі"

Чим небезпечна хімічна зброя та яка перша медична допомога при її застосуванні, дивіться поради Ярослава Вуса:

Loading...

Більше новин