Хімічна атака: що ні в якому разі не можна робити (поради Ярослава Вуса)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Хімічна атака: що не можна робити самостійно (поради Ярослава Вуса)
Pixabay/geralt

Поради Ярослава Вуса на випадок хімічної атаки та підготовки до неї.

Поділитися:

Останнім часом все частішими стали повідомлення про можливість застосування росією хімічної зброї, забороненої у всьому світі, на території України. Голова всеукраїнської спілки парамедиків Ярослав Вус у студії «Сніданку з 1+1» розповідає, чим небезпечна хімічна зброя, яка перша медична допомога при її застосуванні та чи можна вберегтися від неї:

«Важливо розуміти, що хімічна зброя не може діяти окремо на військових. Вона валить усіх підряд, усе живе, що опинилось на її шляху: і тварин, у тому числі й рослини, і все, що завгодно. Тому вона і є забороненою. Хімічна зброя – це коли використовуються будь-які хімічні речовини та реагенти, які можуть якось діяти на людину».

Класифікація хімічної зброї

  • шкірнонаривної форми – шкіра починає наривати і горіти при потраплянні речовини на шкіру
  • нервово-паралітичної дії – вони використовуються найчастіше, мають широку симптоматику, людина рано чи пізно перестає дихати, оскільки не проводиться нервовий імпульс
  • загальної отруйної дії – маємо усю картину

Як найчастіше застосовують хімічну зброю

Використовувати хімічну зброю дуже просто, розповідає Ярослав Вус. ЇЇ можуть скидати з ракет, з дронів.

«Треба пам’ятати, що наш противник тупий, як пробка, але його дуже багато просто. Тому вони не можуть бути вигадливими у використанні хімічної зброї. Вони за старою звичкою використовують усюди підряд зарін, тому що вони нічого іншого не мають, не хочуть і не додумаються», – відшутковується Ярослав Вус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо хімічна атака: що робити (інструкція МОЗ на випадок, якщо росія використає хімічну зброю)

Що потрібно знати про зарін та як убезпечити себе

  1. Це газ, він важкий
  2. Не варто ховатись у підвалах, він опуститься на низ
  3. У Києві та інших містах безпечніше у квартирі
  4. Усі отвори, витяжки потрібно щільно закрити чи заклеїти скотчем, закрити вікна і двері
  5. При вході додому одразу зняти увесь одяг і попрямувати до ванни, змити із себе усе
Важливо: людина конкретно не може визначити, чим саме її отруїли. Можна лише визначити стан. Наприклад, збільшується частота серцевих скорочень, з’являється задишка, звужуються зіниці, спітніння, і головне – дуже об’ємне слиновиділення.

Якщо ми потрапили на вулиці під дію хімічних речовин, це найгірший варіант. Необхідно якнайшвидше сховатися хоча б в машині, або в будь-якому приміщенні. Прикривати рот і максимально швидко втекти і сховатись.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хімічна атака: як врятувати життя та перша допомога при ураженні (фосфор, аміак, іприт, зарин, хлор)

хімічна атака

Як довго триває дія заріну

Як показує досвід лікарів у Сирії, дія заріну триває до двох діб, розказує Ярослав Вус. Через дві доби буде безпечно виходити на вулицю. 

ВАЖЛИВО: за будь-яких симптомів отруєння хімічними речовинами, необхідно звертатись до лікаря!

"Не купуйте атропін, будь ласка, бо ви не лишаєте його нам! Ми знаємо, що з ним робити, а ви – ні! Якщо ви будете жерти той атропін вдома, то ви поздихаєте від атропіну. Не треба бігати по аптеках, скуповувати все підряд: атропін в каплях, атропін в ампулах... Що далі? Піде зарін, що ви з ним будете робити? Пити, втирати, їсти? Атропін – це той засіб, який можна використовувати проти заріну, але це досить серйозний препарат і треба розуміти, що з ним робити і як. Не треба його скуповувати в аптеках, бо якщо його не буде вистачати, його доведеться шукати волонтерам. Бо у лікарнях є лікарі. Це такі люди, які знають, що робити з атропіном. Він вам не допоможе, особливо коли зараз бігають і купують очні краплі з атропіном, бо це єдине, що у нас залишилось. Ви ще й бачити нічого не будете і вб'єтесь о дверний косяк. Залиште атропін лікарям" – звернувся Ярослав Вус до українців. 

Ярослав Вус спростовує необхідність вживання йоду:

"Ніколи не треба йод. Тому що люди дають йод дітям і це жахливо. Заставляють пити спиртовий розчин йоду, він обпікає, дитина потім п'янюча ходить. Не давайте дітям йод. Все, що буде необхідно, вам скажуть, а наперед скуповувати нічого не треба, бо ви цим забираєте можливість у лікарів".

Відмінності між хімічною, біологічною зброєю та радіацією

Хімічна зброя – коли у нас використовуються хімікати, наприклад, зарін
Біологічна зброя – використовуються біологічно-активні речовини: чума, віруси, бактерії, наприклад, ковід можна назвати біологічною зброєю
Радіація – це ядерний удар, вибух на атомній станції або "копання траншеї у Рудому лісі"

Чим небезпечна хімічна зброя та яка перша медична допомога при її застосуванні, дивіться поради Ярослава Вуса:

Новини по темі