Індекс борщу: на скільки подорожчали продукти для приготування улюбленої страви українців

Індекс борщу зріс у 2 рази за останні роки: як стрімке зростання цін на продукти поясняють експерти

Борщ — це не просто українська страва, а справжній кулінарний символ, що передається з покоління в покоління. Однак, у сучасних реаліях для українців він стає все більш цінним та дорожчим через стрімке зростання цін на продукти. Чому ж приготування борщу стає все дорожчим і наскільки, розповіли у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна.

Зростання індексу борщу

Індекс борщу — це показник, за яким в Україні відстежують зростання цін на продукти. За останніми підрахунками, він зріс майже вдвічі. Це підтверджують, як українські господині, так і продавці.

Насамперед продавчині зазначають про зростання цін на м’ясо, а зокрема, свинячих реберець, які зазвичай купують для приготування борщу. Вони зараз коштують 50-80 грн за 500 грамів. Зросли ціни й на овочі, наприклад, капуста коштує — 57 грн за кілограм, буряк і морква — 17 грн за кілограм, а помідори — від 60 до 80 грн за кілограм.

У середньому собівартість приготування каструлі борщу, за словами домогосподинь, складає 300 гривень.

Скриншот/Сніданок з 1+1

Причини подорожчання — паливо та енергетична криза

Експерт із соціальної політики Андрій Павловський пояснює: 

«Для осені непритаманні високі ціни на овочі, але цього року ситуація інша. Через зростання цін на паливо овочі в рази прибавили в ціні».

Фермери потребують палива, щоб вирощувати, збирати, транспортувати та зберігати овочі. Та через складну енергетичну ситуацію в країні збільшилися витрати й на зберігання продукції, особливо м’яса, якому потрібні морозильні камери. 

«Електроенергія подорожчала вдвічі і для підприємців це стало серйозним ударом. Бізнес змушений підвищувати ціни, щоб уникнути збитків», — додає Павловський.

120 гривень за одну порцію борщу 

Та зростання цін на борщ відчувається не лише при приготуванні його вдома, але й у закладах харчування. Для порівняння, якщо у 2020 році тарілка борщу в ресторані коштувала близько 55 грн, то нині ця ціна подвоїлася і складає 100-110 гривень.

Найвища вартість борщу спостерігається у Миколаївській і Херсонській областях — 120-130 грн за порцію, тоді як у Західній Україні, наприклад, в Тернополі — за порцію борщу доведеться заплатити близько 60 грн.

Loading...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чого очікувати в найближчі місяці: стало відомо, як зміняться пенсії і виплати для ВПО

Більше новин