Квашена капуста багата на пробіотики, клітковину та вітамін С, які підтримують імунітет, травлення й навіть роботу мозку. Українці по праву називають її своїм національним суперфудом, хоча її історія бере початок ще у Стародавньому Китаї. Та саме в Україні цей продукт став справжньою класикою й невід’ємною частиною зимового раціону.
Як кажуть дієтологи, тарілка квашеної капусти щодня – це не лише джерело вітамінів, а й спосіб підтримати гарний настрій і життєвий тонус. Але попри всю користь, цей продукт може принести шкоду, якщо його неправильно приготувати або зберігати.
У Сніданку з 1+1 Костянтин Грубич розповів, як обрати якісну квашену капусту, скільки вона зберігається та кому її категорично не можна вживати.
Дієтологи наголошують: у справжній квашеній капусті мають бути лише два інгредієнти – капуста і сіль. Додавання оцту, цукру чи консервантів перетворює її на звичайний маринований салат, позбавлений пробіотиків.
Колір якісної капусти має бути світло-кремовим, природним, а не сліпуче білим, а маринад – злегка мутним, адже це ознака природного бродіння. Якщо ж рідина прозора, а капуста надто біла, то у ній, швидше за все, є оцет.
Ще одна ознака зіпсованого продукту – слизувата консистенція і неприємний запах. Така капуста вже почала псуватися й може викликати харчове отруєння.
Ферментований продукт можна зберігати до 6–8 місяців при температурі від –1 до +4 °C – у холодильнику або в прохолодному льосі. Якщо ж ви відкрили банку або відро і температура зберігання вища за +10 °C, капусту варто з’їсти протягом тижня.
Експерти попереджають, що квашена капуста з терміном зберігання понад рік це ознака використання консервантів, а отже, в ній вже немає живих бактерій, що приносять користь.
Попри численні переваги, дієтологи застерігають, що людям із підвищеною кислотністю шлунка, проблемами травлення або гіпертонією варто вживати квашену капусту обережно. У ній міститься чимало солі, що може підвищувати артеріальний тиск.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: