Більшість українців переконані: купувати мед варто у знайомих або перевірених пасічників. Адже саме вони дають гарантію якості та щирості. Народна мудрість проста: якщо людина знає пасічника особисто, то впевнена, що отримає чесний продукт.
Та, за словами національної консультантки Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН Анни Бурки, нинішній рік став одним із найважчих для бджолярів за останнє десятиліття, перш за все, через весняні заморозки, що знищили чимало квітів.
Костянтин Грубич у Сніданку з 1+1 зазначає. що експерти та самі пасічники радять звертати увагу на прості ознаки:
Є і прості домашні способи перевірити якість. Наприклад, капнути трохи меду на аркуш паперу: якщо він не розтікається і не просочується, то справжній. Або розчинити ложку меду у теплій воді й додати краплю йоду — у разі наявності крохмалю суміш посиніє.
Професорка та експертка з якості продуктів Олена Сидоренко пояснює: підробки вигідні, бо справжній мед має гідну ціну. Схем — безліч: від карамелізованих сиропів «під колір» до додавання крохмалю чи патоки для густини. Інколи у сироп підмішують трохи натурального меду — і продають як «справжній».
Що робити при покупці:
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оберете солодкий, якщо дізнаєтесь цей секрет: експерт пояснив, як визначити дійсно стиглий кавун за 5 секунд