Раніше могли дозволити собі лише заможні українці: дослідниця гастрономічної культури здивувала історією продукту, який ми споживаємо майже кожен день

У Сніданку з 1+1 розповіли, який відомий продукт раніше був популярний виключно серед заможних українців.

Як розповіла Кандидатка історичних наук та дослідниця гастрономічної культури Олена Брайченко у Сніданку з 1+1, згаданий продукт у ХVII-XVIII столітті могли дозволити собі лише найзаможніші українці. Колись він асоціювався лише зі святковими стравами, а в XIX столітті витіснив та замінив пшоно. Сьогодні ж він один з найпопулярніших серед українців. З ним готують безліч страв.

Виявилося, таким продуктом є рис!

«У етнографічних джерелах та в кулінарних книжках минулого ви можете часто зустріти такі назви, як рижова каша або додайте риж. Це мова про рис. Саме він був надзвичайно дорогим, але популярним серед заможних верств суспільства продуктом», — поділилася Брайченко.

З часом зменшення ціни на продукт вплинуло на його поширення серед інших верств населення. Таким чином, рис з'явився в голубцях, молочних кашах та в багатьох інших стравах. І навіть став основою для відомої української страви кутя.

«У Х столітті з'явилася мода на приготування такої обрядової української страви, як кутя, не з пшениці, а з рису. Це було пов’язано з його популярністю в українській кухні, його ціною та уявленнями про те, наскільки це дорогий і вишуканий продукт», — розповіла дослідниця гастрономічної культури.

Більше корисної інформації та натхнення шукайте щодня у Сніданку з 1+1, який став на пів години довшим і тепер виходить з 6:30 до 10:00 на телеканалі 1+1 Україна. На вас очікують свіжі актуальні новини та події, експертні думки та поради, що налаштовують на продуктивний день.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У половини населення світу його дефіцит: що варто знати про кальцій та в яких продуктах його можна знайти

 

Більше новин