Соняшник – не лише важлива аграрна культура України, а й справжній символ нашої землі. А соняшникове насіння, яке обожнюють мільйони українців, може бути і корисним, і шкідливим – усе залежить від того, як його обирати та споживати.
Чи знаємо ми, яку користь і ризики приховують ці маленькі зернятка? У Сніданку з 1+1 Костянтин Грубич розповів, як правильно обирати насіння та чим воно корисне, а чим – шкідливе.
У 100 г насіння міститься майже 600 ккал – це більше, ніж у плитці шоколаду. Тобто навіть кілька жмень «на автоматі» можуть легко перевищити денну норму калорій, що сприяє набору ваги.
Постійне лузання також шкодить зубам: тверда шкарлупа пошкоджує емаль і може провокувати мікротріщини.
Не менш небезпечним є спосіб обсмажування. Пересмажене насіння втрачає більшість корисних властивостей і накопичує канцерогени, які негативно впливають на печінку та шлунково-кишковий тракт.
Додатковий ризик це надмірна кількість солі. Солоне насіння може призвести до затримки рідини в організмі, підвищення артеріального тиску та проблем із серцем.
Фахівці зазначають, що небезпека не у самому продукті, а в кількості та способі його приготування.
Водночас насіння багате на білок, магній, вітамін Е та корисні жири. Експерти наголошують: у невеликих кількостях насіння може бути корисним, але зловживати ним не варто.
Дієтологи радять не зловживати насінням. Оптимальна порція – невелика жменя (30–40 г) на день. У такій кількості насіння принесе користь, а не шкоду.
Також важливо обирати сире або помірно обсмажене насіння без солі. Адже пересмажене містить канцерогени, а солоне підвищує навантаження на організм.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як обрати соняшникову олію: ознаки якості та лайфхаки, які допоможуть перевірити її на сторонні домішки в домашніх умовах