Ферментовані продукти, спеції і не тільки: дієтологиня назвала найкорисніші продукти, які мають бути в раціоні осінньо-зимового періоду

Дієтологиня розповіла, які продукти потрібно додати до осіннього раціону, аби забезпечити організм необхідними вітамінами та зміцнити імунітет

А ви помічали, що з настанням осені змінюються не лише погодні умови, але й наші смакові вподобання? Нам хочеться більше калорійної їжі або продуктів, які ми зазвичай рідко додаємо до свого раціону. Як зазначає дієтологиня Софія Шпак, вся справа у вітамінах, а точніше в їх нестатку. 

Тому важливо знати, як правильно адаптувати свій раціон до холодної пори року, щоб зберегти енергію і, звісно, здоров’я. Навіть наукові дослідження доводять, що 70% нашого здоров’я залежить саме від того, що ми споживаємо.

У сюжеті Сніданку з 1+1 дієтологиня Софія Шпак розповіла, які продукти варто додати до свого раціону в осінньо-зимовий період, аби забезпечити організм необхідними вітамінами та корисними елементами.

Наше харчування значно впливає на самопочуття, особливо коли змінюються сезони. Як пояснює дієтологиня Софія Шпак, інколи восени та взимку наш організм потребує інших продуктів, ніж влітку.

Наприклад, виникає потреба у ферментованих продуктах, таких як квашена капуста. І це не випадковість, адже організм дає сигнали про те, що йому необхідні додаткові вітаміни та поживні речовини. Зокрема, квашена капуста багата на вітамін C, який зміцнює імунну систему, тим більше у період застуд.

Які продукти додати до осіннього раціону

За словами дієтологині, з настанням холодів важливо додавати до раціону більше коренеплодів. Вони не лише ситні, але й корисні. Серед таких продуктів Софія Шпак виділяє: буряк, моркву, гарбуз, капусту та селеру. Всі вони містять крохмаль, який забезпечує тривале відчуття ситості.

Буряк, наприклад, є потужним джерелом природних елементів, які допомагають розширювати судини та регулювати артеріальний тиск. Морква багата на бета-каротин, який бере участь у синтезі вітаміну А, який важливий для здоров'я очей та шкіри.

Freepik

Ну і, звісно, гарбуз — справжній фаворит осіннього сезону. Він містить велику кількість клітковини, допомагає підтримувати нормальне травлення та регулювати рівень цукру в крові. Однією з найпростіших страв з гарбуза є гарбузова каша з пшоном, відома всім ще з дитинства. 

Також восени та взимку важливо збільшити споживання бобових культур, таких як сочевиця, квасоля та нут. Ці продукти не тільки багаті на клітковину, але й допомагають підтримувати стабільний рівень цукру та холестерину в організмі.

Дієтологиня радить звернути особливу увагу на спеції — хрін та гірчицю, які мають зігрівальні властивості й допомагають організму краще переносити холод.

Freepik

Не потрібно збільшувати калорійність страв

Багато людей вважають, що в холодний період необхідно збільшувати калорійність їжі, адже ми витрачаємо більше енергії. Проте, це не так критично, як нам може здаватися.

Дійсно, восени та взимку на обігрів тіла витрачається більше енергії, ніж, скажімо, влітку, але це всього лише 150-200 додаткових калорій на день, які можна компенсувати, наприклад, жменею горіхів.

Дієтологиня підсумовує, що осінньо-зимовий період вимагає не лише теплішого одягу, але й корекції раціону. Тож обираючи продукти, багаті на вітаміни та мікроелементи, такі як коренеплоди, ферментовані страви та бобові, ви допоможете організму адаптуватися до холодів і підтримувати енергію та здоров'я.

Loading...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 90% людей робить це неправильно: експерти поділилися порадами, як потрібно правильно вимірювати тиск

Більше новин