90% людей робить це неправильно: експерти поділилися порадами, як потрібно правильно вимірювати тиск

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як правильно вимірювати артеріальний тиск: поради експертів
Freepik

Експерти розповіли про найпоширеніші помилки, яких допускаються більшість людей при вимірюванні тиску та поділилися порадами, як їх уникнути

Поділитися:

Щодня сотні тисяч людей вимірюють свій артеріальний тиск і, на жаль, багато з них робить це неправильно. За даними досліджень, до 90% людей не знають, як правильно користуватися тонометром і в результаті — отримують неточні показники. І це запускає замкнутий ланцюжок наступних дій.

Адже занадто високий чи низький артеріальний тиск люди починають лікувати пігулками, бо вважають себе хворими на гіпертонію або гіпотонію, хоча насправді їхні показники можуть бути в нормі. А от лікування на основі помилкового діагнозу може серйозно погіршити здоров'я.

У сюжеті Сніданку з 1+1 розібралися, як правильно вимірювати артеріальний тиск та яких помилок люди допускаються найчастіше.

А почалося все з того, що нещодавно медичний журнал «Джама» опублікував результати цікавого експерименту, в якому взяли участь 133 добровольці. Учасників попросили виміряти тиск у звичний для себе спосіб, але, як виявилось 90% людей робили одні й ті самі помилки.

Багато хто тримав руки на колінах або ж просто дозволяв їм вільно висіти з боків, хтось говорив. У обох випадках тонометр показав результат на 10 мм ртутного стовпа вищий, ніж реальний тиск.

Як правильно міряти тиск
Скриншот/Сніданок з 1+1

Після такого експерименту лікарі виокремили основні поради, як потрібно правильно вимірювати артеріальний тиск. Застосування цих простих порад, згідно з рекомендаціями кардіологів, допоможе вам отримувати завжди точні показники.

1. Підтримуйте руку на рівні серця

Найкраще розмістити руку на твердій поверхні — це може бути стіл, висока тумба чи стілець. Так ви уникнете додаткового навантаження на серце.

2. Слідкуйте за положенням спини

Спина має бути рівною, спирайтесь на тверду поверхню, а ноги тримайте на підлозі.

3. Уникайте розмов

Гучні звуки та розмови підвищують тиск, тому краще на кілька хвилин зосередитися та помовчати.

4. Дотримуйтесь певних правил

За 30 хвилин до вимірювання не займайтеся фізичною активністю, не куріть, не пийте каву, міцний чай чи алкоголь. Це може спотворити результати на 15 мм артеріального тиску

5. Не вимірюйте тиск на одязі

Манжету тонометра слід одягати виключно на оголену руку, адже одяг заважає точності вимірювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоб знову стати щасливими батьками: психологи назвали ознаки батьківського вигоряння та дали поради, які допоможуть це подолати

Новини по темі