Маленькі радості, які можуть змінити ваше життя: що таке глімери і чому вони так необхідні кожній людині

Покрокова інструкція до щастя: що таке глімери та як їх знайти у своєму житті

У сучасному світі, де стрес і тривога стали невіддільними частинами нашого повсякденного життя, пошуки способів знайти внутрішній спокій і можливість для радощів стали особливо актуальними. Одним з таких способів є глімери – сучасний термін, який виявився справжнім трендом у психології. Детальніше про нього розповіли у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна.

Що таке глімери

Глімери – це крихітні моменти радості й спокою, які повертають нашій нервовій системі почуття безпеки. Це може бути будь-яка дрібниця, яка приносить вам задоволення. Наприклад, це може бути запах улюблених парфумів, веселка, що з'явилася після дощу або навіть ваша улюблена пісня, яку ви десь почули чи слухаєте й зараз. 

Деб Дана, психотерапевтка і письменниця, вперше ввела термін — глімери. Вона описала їх, як позитивні сигнали, які ми підсвідомо сприймаємо, як маркери спокою і комфорту. 

unsplash.com

Уявіть, що ви рано вранці виходите на балкон і насолоджуєтеся ароматом свіжозавареної кави, сидячи в улюбленому гамаку. Так, це простий момент радості, але він може допомогти вам розпочати день з позитивних емоцій.

Або ще приклад, ви організовуєте барбекю з друзями у дворі та насолоджуєтесь спільно проведеним часом та сміхом. Це приносить не лише фізичне задоволення від їжі, а й емоційний комфорт від спілкування. 

Як глімери можуть змінити ваше життя

Дослідження показують, що дрібні позитивні моменти можуть суттєво вплинути на наше психічне здоров'я. Глімери – це протилежність тригерам, які викликають стрес і тривогу. Вони допомагають зменшити рівень кортизолу (гормону стресу) і заспокоїти нервову систему.

Психологиня, Марина Задорожна розповіла, як саме глімери можуть вплинути на наш психічний стан:

«Глімери – це заспокійливі речі, які нас підтримують. Нервова система може або спостерігати за чимось поганим, або за чимось хорошим. Чим більше ми даємо собі підтримку в безпечних речах, тим спокійнішою стає наша нервова система».

freepik.com

У кожної людини власні глімери

Один з найпростіших способів знайти власні глімери – це просто звернути увагу на навколишній світ. Наприклад, коли ви йдете по парку і помічаєте яскраве осіннє листя або чуєте пташиний спів. Глімером може бути будь-який маленький момент, який викликає у вас посмішку.

Психологиня радить знайти своє джерело радості у простих речах — прочитати книгу на свіжому повітрі, насолоджуватися теплом ковдри в холодний вечір або просто випити чашку чаю чи кави на вулиці. І кожен з цих моментів може стати вашим глімером.

Тож не забувайте про важливість маленьких радощів у житті. Вони можуть суттєво поліпшити, як ваш настрій, так і загальний стан здоров'я та принести більше щастя і гармонії у ваше життя.

Loading...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лише 4 робочі дні: у світі набирає популярності нова тенденція на ринку праці з трьома вихідними на тиждень

Більше новин