ТОП-5 найбільш шкідливих продуктів та чим їх можна замінити? Розповідає дієтологиня Наталія Самойленко

Які продукти найбільше шкодять нашому здоров’ю? І як налаштувати свій денний раціон, щоб він був максимально корисним та смачним? Розповідає Наталія Самойленко.

Існують продукти, які несуть найбільшу шкоду нашому здоров’ю. Дієтологиня та лікарка ендокринологиня Наталія Самойленко в ефірі шоу «Сніданок з 1+1» назвала ТОП-5 найбільш шкідливих продуктів, які мають найбільшу небезпеку для нашого здоров’я. До них належать:

  1. Чіпси, сухарики та інші подібні снеки.
  2. Фас-фуд, картопля фрі.
  3. Ковбаса промислової, глибокої переробки.
  4. Солодкі газовані напої.
  5. Соуси та майонез промислового виробництва, які містять транс-жири.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому ми полюбляємо солодке та як вживати менше солодощів

За словами Наталії Самойленко, саме ці продукти є найбільш шкідливими, оскільки, в першу чергу, містять дуже багато цукру та солі. Дієтологиня говорить:

У 100 г чіпсів міститься 2,5 г солі, що є майже добовою нормою для дорослої людини. А в 1 склянці солодкого газованого напою – 39 г цукру, при добовій нормі у 25 г.

Велика кількість солі в продуктах затримує воду в нашому організмі, підвищує тиск та погано впливає на судини, нирки. Надмірне вживання цукру пришвидшує розвиток багатьох небезпечних, часто смертельних хвороб.

Анна Самойленко говорить, що від шкідливих продуктів ми часто маємо суто психологічну залежність. Коли ми їх їмо, у нас у великій кількості виділяється дофамін, і ми відчуваємо прилив щастя. Проте наслідком цього короткого щастя є зайва вага і хвороби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилися кавуни: скільки коштують, як обирати, чи варто купувати ранні кавуни

Дієтологиня говорить – іноді можна собі дозволити певні послаблення. Наприклад, раз на тиждень з’їсти домашню випічку, чи іноді поласувати домашньою ковбасою. Проте названі 5 видів продуктів – це справжня отрута, це треба усвідомити.

Наталія Самойленко резюмує:

Щоб не хотілося їсти шкідливі продукти, потрібно, щоб в денному раціоні були білки, жири, вуглеводи, клітковина. Така їжа насичує організм та знижує апетит. Дуже важливо снідати та пити достатню кількість води, а також мати чіткий режим харчування.

Більше про ТОП-5 шкідливих продуктів від Наталії Самойленко дивіться у відео: