З'явилися кавуни: скільки коштують, як обирати, чи варто купувати ранні кавуни

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Старт сезону кавунів в Україні: чи безпечно їсти перші кавуни, скільки вони коштують, як обирати
Pexels/Jill Wellington

В Україні нарешті почався сезон кавунів. Яка їхня ціна за кілограм цього року, як їх правильно обирати? Та чи безпечні для здоров’я ранні кавуни?

Поділитися:

В Україні нарешті з’явилися херсонські кавуни. Цього року сезон розпочався на 2 тижні пізніше, ніж зазвичай, через несприятливі погодні умови. Дощ і град у червні пошкодили врожай, і тому деякі фермери були змушені пересівати кавуни. Про те, чи безпечно їсти ранні кавуни, а також як правильно їх обирати, розбиралися у шоу «Сніданок з 1+1».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому мінеральну воду не можна пити кожного дня? (відео)

Цього року кавуни майже втричі дорожчі, ніж минулого. Все через пізній врожай та несприятливі погодні умови. У середньому в магазинах за 1 кг кавуна треба буде віддати 23 грн., на базарі – від 20 до 30 грн. До цього в Україні продавали грецькі кавуни, які коштували близько 50 грн./кг.

Перших врожаїв кавунів деякі люди традиційно побоюються. Адже вважається, що в ранніх плодах є багато нітратів, які можуть нашкодити організму та спровокувати отруєння. Та біологиня Ірина Єжель запевняє:

Наявність нітрАтів у кавунах – це нормально, і їхню кількість обов’язково перевіряють перед тим, як продукція потрапить на прилавки магазинів. Набагато небезпечніші нітрИти: вони утворюються з нітратів під час тривалого зберігання та транспортування.

сезон кавунівФото: pixabay.com/PublicDomainPictures

Чим же такі небезпечні нітрити? Біологиня говорить – нітрити загалом шкодять усьому організму на клітинному рівні, бо вони порушують баланс дихання клітин. Це може призвести до розладів різних систем: нервової, опорно-рухової тощо. А також додає:

Перші кавуни, які привозять з-за кордону, можуть бути небезпечні через тривале транспортування. Що стосується українських кавунів, такої небезпеки практично немає.

Є ще один корисний лайфхак: нітрати накопичуються у шкірці кавуна, тому краще їсти лише серединку, не доїдати до самої шкірки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вижити у спеку: що краще їсти та пити, як організувати сон, спорт та роботу?

А як же правильно обирати кавуни? Треба уважно дивитися на їхню шкірку. Наявність на ній однієї білої або жовтої плями вказує на те, що кавун самостійно визрів на сонці. Тому є найбільш безпечним. Якщо ж виявляється дві або більше таких плям, краще такий кавун не купувати. Це означає, що його спеціально переміщали і могли додавати більше добрив, які пришвидшують ріст плоду.

Більше про старт сезону кавунів в Україні дивіться у «Сніданку з 1+1»:

Новини по темі