Чому ми полюбляємо солодке та як вживати менше солодощів

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чому ми полюбляємо солодке?
Pexels/Marta Dzedyshko

Хто ж не любить торти, цукерки чи морозиво? Та чи знали ви, чому ми так полюбляємо солоденьке?

Поділитися:

На світі є чимало ласунів, які обожнюють різноманітні солодощі та купують їх у великих кількостях. Проте це саме та їжа, яка шкодить нашому здоров'ю. Але ж ми так її любимо! А чи замислювались ви, чому ми так полюбляємо солодке? Сюжеті ранкового шоу "Сніданок з 1+1" дає відповідь на це питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилися кавуни: скільки коштують, як обирати, чи варто купувати ранні кавуни

Одне з пояснень — це спадщина ще з часів кам'яної доби. Глюкоза — це джерело енергії для Homo sapiens (людини розумної). В дикій природі єдина солодка їжа — фрукти. Натрапити на них було дуже важко, тому, коли первісні люди натрапляли на такі фрукти чи ягоди, з'їдали якомога більше. Ця звичка досі залишилася в нашій генетичній пам'яті. Більш того, наш мозок налаштований любити солодке. Коли ви куштуєте цукерки, активується система винагороди в мозку і виділяється дофамін — гормон щастя. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Страви з кабачків: рецепт кабачково-сирних капкейків

Але ж не всі люди полюбляють солодке! Така різниця в смаках певною мірою закодована генетично. Саме гени визначають кількість рецепторів до солодкого на язику. Тому, в кого рецепторів менше, для повного задоволення треба з'їсти менше солодкого, аніж тому, в кого рецепторів більше.  

Але нами керує не одна генетика. Іноді жага солодощів говорить про дефіцит магнію в організмі. Найчастіше це проявляється в моменти стресу. Наталія Самойленко, лікар-дієтолог, пояснила:

У цей період в нас витрачається магній в організмі й він активно шукає, де ж його поповнити. Багато магнію міститься в шоколаді, хоча він міститься й в інших продуктах. Але нам приємно думати, що шоколад розв'яже всі проблеми.Так ми іноді непомітно набуваємо залежність від солодкого, подолати яку можна тільки через зміну харчових звичок. Слід налагодити режим. Інколи тільки через це організм просить солодкого в 16-17 годин вечора. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому мінеральну воду не можна пити кожного дня? (відео)

У стресові періоди куштуйте банани, авокадо, горіхи та бобові. Всюди багато магнію. До того ж спробуйте обмежити себе в солодкому найближчі 10 днів, бо саме кожні 10 днів поновлюються наші рецептори на язику. Після перерви солодкість колись улюбленої страви вам буде вже завеликою. А якщо раціон буде повноцінним й здоровим, то насолода від солодощів буде яскравіша.

Детальніше можна ознайомитися з темою з відео:

Новини по темі