Успенський піст – один з найважливіших багатоденних постів у православ’ї. Він присвячений Пресвятій Богородиці і триває два тижні: з 1 липня – 14 серпня за новим стилем. Його тривалість та суворість можуть варіюватися залежно від церковних традицій, однак загалом цей піст є одним з найстрогіших після Великого посту.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Успенський піст 2024: що не можна робити та від яких продуктів варто утриматись
Понеділок
Пісний пиріг від Валентини Хамайко
Інгредієнти:
- Листкове бездріжджове тісто - 700 г.
- Волоські горіхи - 300 г.
- Петрушка свіжа - пучок
- Лимон - 1 шт.
- Насіння кунжуту
- Сіль
Приготування:
- Дрібно нарізати петрушку
- Подрібнити горіхи
- Зняти цедру з лимону
- Перебити все це у блендері, додавши лимонний сік
- Викласти перебиту суміш на перший шар тіста, накрити наступним листом тіста і знову зверху намазати отриманий соус.
- Покрити ще одним листом тіста зверху і зробити на тісті надрізи навколо.
- Запекти пиріг у духовці. Подавати з посипаним зверху кунжутом
Loading...
Вівторок
Пісна колочена пасуля (квасоля по-гуцульськи)
Інгредієнти:
- Консервована червона квасоля - 1 банка
- Окріп - 1 л
- Цибуля - 1 шт.
- Морква - 1 шт.
- Зубчик часнику - 1 шт.
- Борошно - 1 ст.л.
- Томатна паста - 1 ст.л.
- Копчена паприка - 2 ч.л.
- Кумин - 0,5 ч.л.
- Коріандр молотий - 0,5 ч.л.
- Зелень за смаком
Приготування:
- Натріть моркву, подрібніть цибулю та часник.
- У каструлі почніть робити засмажку з овочів, томатної пасти та спецій.
- Через кілька хвилин додайте квасолю та всипте борошно. Перемішайте.
- Влийте окріп та проваріть 4-5 хвилин.
- Коли овочі будуть зварені, помніть страву товкачкою.
- Готову страву посипте зеленю.
Loading...
Середа
Пісна канапка з гуакамоле та запеченим перцем від Руслана Сенічкіна
Інгредієнти:
- Хліб - 3 скибки
- Авокадо - 2 шт.
- Помідор - 1 шт.
- Петрушка - 20 г.
- Часник - 1 зуб.
- Лимонний сік - 2 ст.л.
- Цибуля - 0,5 шт.
- Перець болгарський - 2 шт.
- Сіль
Приготування:
- Запекти перець і зняти шкірку
- Нарубати перець дрібно
- Додати дрібно нарізану цибулю
- Нарубати томати і нарізати авокадо і додати до інших інгредієнтів
- Полити лимонним соком, додатки подрібнений часник, сіль і зелень
- Викласти суміш на грінку
Loading...
Четвер
Пісні голубці з картоплею від Валентини Хамайко
Інгредієнти:
- Капуста - 1 шт.
- Картопля - 1 кг.
- Печериці - 600 гр.
- Цибуля - 2 шт.
- Морква - 1 шт.
- Білі гриби (сушені) - 10 гр.
- Лавровий лист - 1 штука
- Зелень - 1/2 пучка
- Томатний соус
- Сіль
- Перець
Приготування:
- Натерти моркву і нарізати дрібно цибулю
- Відварити листи капусти
- Подрібнити білі гриби та печериці і відправити їх смажитись
- Додати на пательню цибулю і моркву
- Розтовкти відварену картоплю
- Змішати отриману на пательні грибну суміш з картопляним пюре і додати перець і сіль
- Завернути із пісного «фаршу» голубці і трохи підсмажити на пательні
- Перекласти в іншу ємність, змастити томатним соусом і запекти в духовці
Loading...
П'ятниця
Квасолеві котлети від Руслана Сенічкіна
Інгредієнти:
- Червона квасоля - 0,5 кг.
- Морква - 1 шт.
- Ріпчаста цибуля - 1 шт.
- Панірувальні сухарі - 2 ст.л.
- Борошно - 1 ст.л.
- Чорний мелений перець
- Сіль
Приготування:
- Дрібно порізану цибулю смажимо на пательні
- Додаємо на пательню до цибулі терту моркву
- Подрібнюємо у блендері підсмажену суміш разом із квасолею, долаємо перець і сіль
- Додати 1 ложку борошна для того, щоб котлети тримали форму
- Формуємо котлетки, обвалюючи у панірувальних сухарях
- Підсмажити котлети
Loading...
Субота
Пісний паштет з квасолі від Валентини Хамайко
Інгредієнти:
- Квасоля - 1 склянка
- Цукор - 1 ч.л.
- Негостра гірчиця - 1 ч.л.
- Лимонний сік- 1 ст.л.
- Олія - 2 ст.л.
- Часник - 2 зуб.
- Сіль - 1 ч.л.
- Перець
Приготування:
- Замочити бобові на 8-12 годин. Промити і зварити у свіжій воді
- До відвареної квасолі додати часник, лимонний сік, перець і сіль
- Додати цукор, олію і гірчицю
- Подрібнити блендером суміш
- Нарізати зелень і додати до паштету
Loading...
Неділя
Пісні картопляні котлети з грибами від Руслана Сенічкіна
Інгредієнти:
- Картопля - 1 кг.
- Печериці - 200 гр.
- Ріпчаста цибуля - 1 шт.
- Панірувальні сухарі - 100 гр.
- Рослинна олія - 75 мл.
- Перець
- Сіль
Приготування:
- Дрібно нарізаємо цибулю і підсмажуємо на пательню
- Подрібнені гриби додати до цибулі і пасирувати
- Відварити чи запекти картоплю в мундирі, зняти шкірку і стовкти у пюре
- Отриману на пательні грибну суміш додати до пюре і перемішати
- Додати перець і сіль
- Сформувати котлети, обвалити у панірувальних сухарях і підсмажити на пательні
Loading...
Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".