Успенський піст 2024: меню із семи страв на кожен день

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Успенський піст 2024: меню із семи страв на кожен день

Рецепти пісних страв на кожен день від Сніданку з 1+1

Поділитися:

Успенський піст – один з найважливіших багатоденних постів у православ’ї. Він присвячений Пресвятій Богородиці і триває два тижні: з 1 липня – 14 серпня за новим стилем. Його тривалість та суворість можуть варіюватися залежно від церковних традицій, однак загалом цей піст є одним з найстрогіших після Великого посту. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Успенський піст 2024: що не можна робити та від яких продуктів варто утриматись

Понеділок

Пісний пиріг від Валентини Хамайко

Інгредієнти: 

  • Листкове бездріжджове тісто - 700 г.
  • Волоські горіхи - 300 г.
  • Петрушка свіжа - пучок
  • Лимон - 1 шт.
  • Насіння кунжуту
  • Сіль 

Приготування:

  1. Дрібно нарізати петрушку 
  2. Подрібнити горіхи 
  3. Зняти цедру з лимону 
  4. Перебити все це у блендері, додавши лимонний сік
  5. Викласти перебиту суміш на перший шар тіста, накрити наступним листом тіста і знову зверху намазати отриманий соус. 
  6. Покрити ще одним листом тіста зверху і зробити на тісті надрізи навколо. 
  7. Запекти пиріг у духовці. Подавати з посипаним зверху кунжутом

Вівторок

Пісна колочена пасуля (квасоля по-гуцульськи)

Інгредієнти:

  • Консервована червона квасоля - 1 банка
  • Окріп - 1 л
  • Цибуля - 1 шт.
  • Морква - 1 шт.
  • Зубчик часнику - 1 шт.
  • Борошно - 1 ст.л.
  • Томатна паста - 1 ст.л.
  • Копчена паприка - 2 ч.л.
  • Кумин - 0,5 ч.л.
  • Коріандр молотий - 0,5 ч.л.
  • Зелень за смаком

Приготування:

  1. Натріть моркву, подрібніть цибулю та часник.
  2. У каструлі почніть робити засмажку з овочів, томатної пасти та спецій.
  3. Через кілька хвилин додайте квасолю та всипте борошно. Перемішайте.
  4. Влийте окріп та проваріть 4-5 хвилин. 
  5. Коли овочі будуть зварені, помніть страву товкачкою. 
  6. Готову страву посипте зеленю.

Середа

Пісна канапка з гуакамоле та запеченим перцем від Руслана Сенічкіна

Інгредієнти:

  • Хліб - 3 скибки
  • Авокадо - 2 шт.
  • Помідор - 1 шт.
  • Петрушка - 20 г.
  • Часник - 1 зуб.
  • Лимонний сік - 2 ст.л.
  • Цибуля - 0,5 шт.
  • Перець болгарський - 2 шт.
  • Сіль 

Приготування:

  1. Запекти перець і зняти шкірку 
  2. Нарубати перець дрібно 
  3. Додати дрібно нарізану цибулю 
  4. Нарубати томати і нарізати авокадо і додати до інших інгредієнтів 
  5. Полити лимонним соком, додатки подрібнений часник, сіль і зелень
  6. Викласти суміш на грінку 

Четвер

Пісні голубці з картоплею від Валентини Хамайко

Інгредієнти:

  • Капуста - 1 шт.
  • Картопля - 1 кг.
  • Печериці - 600 гр.
  • Цибуля - 2 шт.
  • Морква - 1 шт.
  • Білі гриби (сушені) - 10 гр.
  • Лавровий лист - 1 штука 
  • Зелень - 1/2 пучка
  • Томатний соус 
  • Сіль 
  • Перець 

Приготування:

  1. Натерти моркву і нарізати дрібно цибулю 
  2. Відварити листи капусти 
  3. Подрібнити білі гриби та печериці і відправити їх смажитись
  4. Додати на пательню цибулю і моркву 
  5. Розтовкти відварену картоплю 
  6. Змішати отриману на пательні грибну суміш з картопляним пюре і додати перець і сіль 
  7. Завернути із пісного «фаршу» голубці і трохи підсмажити на пательні 
  8. Перекласти в іншу ємність, змастити томатним соусом і запекти в духовці

П'ятниця

Квасолеві котлети від Руслана Сенічкіна

Інгредієнти: 

  • Червона квасоля - 0,5 кг.
  • Морква - 1 шт.
  • Ріпчаста цибуля - 1 шт.
  • Панірувальні сухарі - 2 ст.л.
  • Борошно - 1 ст.л.
  • Чорний мелений перець 
  • Сіль 

Приготування:

  1. Дрібно порізану цибулю смажимо на пательні
  2. Додаємо на пательню до цибулі терту моркву 
  3. Подрібнюємо у блендері підсмажену суміш разом із квасолею, долаємо перець і сіль 
  4. Додати 1 ложку борошна для того, щоб котлети тримали форму 
  5. Формуємо котлетки, обвалюючи у панірувальних сухарях 
  6. Підсмажити котлети 

Субота

Пісний паштет з квасолі від Валентини Хамайко 

Інгредієнти: 

  • Квасоля - 1 склянка 
  • Цукор - 1 ч.л.
  • Негостра гірчиця - 1 ч.л.
  • Лимонний сік- 1 ст.л.
  • Олія - 2 ст.л.
  • Часник - 2 зуб.
  • Сіль - 1 ч.л.
  • Перець 

Приготування:

  1. Замочити бобові на 8-12 годин. Промити і зварити у свіжій воді 
  2. До відвареної квасолі додати часник, лимонний сік, перець і сіль 
  3. Додати цукор, олію і гірчицю 
  4. Подрібнити блендером суміш 
  5. Нарізати зелень і додати до паштету

Неділя

Пісні картопляні котлети з грибами від Руслана Сенічкіна 

Інгредієнти:

  • Картопля - 1 кг.
  • Печериці - 200 гр.
  • Ріпчаста цибуля - 1 шт.
  • Панірувальні сухарі - 100 гр.
  • Рослинна олія - 75 мл.
  • Перець 
  • Сіль 

Приготування: 

  1. Дрібно нарізаємо цибулю і підсмажуємо на пательню 
  2. Подрібнені гриби додати до цибулі і пасирувати 
  3. Відварити чи запекти картоплю в мундирі, зняти шкірку і стовкти у пюре 
  4. Отриману на пательні грибну суміш додати до пюре і перемішати 
  5. Додати перець і сіль 
  6. Сформувати котлети, обвалити у панірувальних сухарях і підсмажити на пательні

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Новини по темі