Дотримання здорового харчування у Великий піст допомагає відчути злагоду з собою, збільшити енергію та зосередитися на духовних цінностях. Ось 3 прості і смачні страви, що ідеально доповнять пісний раціон.
Печиво без борошна і цукру від Валентини Хамайко
Особливе печиво - без цукру і борошна. Воно має ніжний горіхово-медовий смак і злегка тягучу текстуру. Ідеальна альтернативна будь-якому енергетичному батончику!
Інгредієнти:
- Мигдальне борошно - 150 г
- Розпушувач - ¼ ч. Л.
- Арахіс - 100 г
- Мед (краще світлий, з нейтральним смаком) - 120 г
- Кунжут - 30 г
Приготування:
- Змішуємо мигдалеве борошно з розпушувачем.
- Обсмажуємо арахіс. Горіхи ще теплим перекладаємо в блендер, додаємо сіль і мед і подрібнюємо до отримання однорідної кремоподібної маси. (Теплий арахіс швидко віддає свої жири, і в результаті змішування з медом і сіллю маємо домашню арахісову пасту).
- Змішуємо суху суміш з арахісовою пастою до однорідного тесту.
- З тіста формуємо кульки розміром з волоський горіх. Обвалюють кожен виріб в кунжуті і розплющуємо до 5 мм. Я роблю це склянкою з рівним денцем.
- Вироби викладаємо на застелене пергаментом деко і випікаємо 15 хв при 175 °.
Овочевий тіан від Руслана Сенічкіна
Інгредієнти:
- 1 червоний солодкий перець
- 2 жовтих кабачки
- 2 баклажани
- 3 томати
- 2 ст. л оливкової олії
- 2 гілочки розмарину
- Сіль, перець, спеції до смаку
Приготування:
- Овочі вимити й обсушити, у перцю видалити серцевину. Підготовлені кабачки, баклажани і томати порізати тонкими кружальцями. Перець - скибочками. Розмарин вимити та обсушити, листочки з гілочок обірвати.
- Духовку нагріти до 180°С.
- Форму для запікання вистелити пергаментом і змастити невеликою кількістю олії. Скибочки та кружальця овочів викласти у форму, чергуючи одне з одним.
- Овочі посолити, поперчити, посипати розмарином і скропити оливковою олією. Запікати 30-35 хвилин.
- Подавати страву можна як гарячою, так і холодною. Це схоже на салат із запечених овочів.
Поживні і солодкі сироїдні цукерки
Десерт, що актуальний для тих, хто любить здорове харчування - сироїдні цукерки. Їх можна робити квадратними, прямокутними або взагалі у вигляді шоколадної ковбаски.
Інгредієнти:
- Фініки – 300 г
- Курага – 100 г
- Волоські горіхи – 100 г
- Какао – 2 ст. л
- Лимон – 1/4 частина
- Горіхи кеш’ю – 120 г
- Фісташки – 25 г
- Кунжут для обсипання – 100 г
Приготування:
- Фініки, курагу та лимон миємо і висушуємо.
- Перекручуємо на м’ясорубці фініки, курагу, сирий волоський горіх і четвертину лимона зі шкіркою.
- До отриманої маси додаємо какао і ретельно вимішуємо до однорідної тістоподібної маси. Додаємо до неї підсушені горіхи кеш’ю і фісташки. Ще раз ретельно вимішуємо.
- В силіконову або будь-яку іншу форму насипаємо 50 г підсмаженого кунжуту, рівномірно розподіляємо його по дну. Викладаємо у форму масу з сухофруктів та горіхів і посипаємо кунжутом, що залишився.
- Форму ставимо в холодильник на 1 год – 1 год 30 хв.
- Форму виймаємо і гострим ножем нарізаємо застиглий пласт виробами бажаної форми.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ліниві голубці за 15 хвилин: рецепт полтавського варіанту із гречкою та морквою