Ліниві голубці за 15 хвилин: рецепт полтавського варіанту із гречкою та морквою

Цей спрощений рецепт голубців робиться всього за декілька хвилин, а смакує не гірше ніж оригінальна страва. Спробуйте приготувати вдома ліниві голубці по полтавськи з гречкою замість рису.
Щовівторка у Сніданку з 1+1 ведучі готують традиційні українські страви – популярні, хітові, ті, які вже знайомі, і ті, які ще невідомі. Сьогодні Руслан Сенічкін і Людмила Барбір готуватимуть голубці, але непрості, а ліниві, адже зверху немає капустяного листа.
Ліниві голубці складаються з фаршу, гречки, капусти, цибулі, моркви, кетчупу, сметани, борошна, вершкового масла, води, солі та спецій. Традиційно голубці роблять із фаршем і рисом, але сьогодні ведучі вирішили проекспериментувати і зробити голубці з гречкою замість рису. Втім, гречка тут не просто так – це полтавський варіант цієї страви.
Назва «голубці» є стародавньою. Вона походить від слова «голуб», адже готовий голубець нагадував нашим предкам грудку голуба. Також існує версія, що ми запозичили голубці у тюркських народів, які готували долму, але змінили складники. Однак рецепт долми тюрки запозичили у візантійців.
Голубці мають непросту і заплутану історію, адже їх походження приписують собі чимало країн. Наприклад, у Китаї до голубців додають гриби шиїтаке і тофу, а в Угорщині обов’язково додають паприку. Навіть в Україні в різних регіонах є свої особливості приготування цієї страви. У Карпатах використовують кукурудзяну крупу і терту картоплю, а на Полтавщині – гречку.
Інгредієнти:
- Фарш – 800 г
- Гречка – 150 г
- Капуста – 1 шт
- Цибуля – 1 шт
- Морква – 1 шт
- Кетчуп – 2 ст.л
- Сметана – 3 ст.л
- Борошно – 1 ст.л
- Вершкове масло – 20 г
- Вода – 0,5 л
- Сіль, спеції – на смак
Приготування:
- Натерти капусту на крупній терці, нарізати моркву і цибулю та попередно це замаринувати.
- Відварити гречку до напівготовності.
- Приправити фарш сіллю і перцем та змішати його із гречкою.
- Додати мариновану суміш до фаршу.
- Сформувати у вигляді котлет та викласти у форму для запікання.
- Залити котлети соусом із кетчупу, борошна і сметани.
- Тушкувати голубці у духовці 45 хвилин при 180 градусах.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ці факти вас здивують: чи справді корисні заморожені овочі та фрукти