Ліниві голубці за 15 хвилин: рецепт полтавського варіанту із гречкою та морквою

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Ліниві голубці за 15 хвилин: рецепт полтавського варіанту із гречкою та морквою
Getty images
Поділитися:

Цей спрощений рецепт голубців робиться всього за декілька хвилин, а смакує не гірше ніж оригінальна страва. Спробуйте приготувати вдома ліниві голубці по полтавськи з гречкою замість рису.

Щовівторка у Сніданку з 1+1 ведучі готують традиційні українські страви – популярні, хітові, ті, які вже знайомі, і ті, які ще невідомі. Сьогодні Руслан Сенічкін і Людмила Барбір готуватимуть голубці, але непрості, а ліниві, адже зверху немає капустяного листа.

Ліниві голубці складаються з фаршу, гречки, капусти, цибулі, моркви, кетчупу, сметани, борошна, вершкового масла, води, солі та спецій. Традиційно голубці роблять із фаршем і рисом, але сьогодні ведучі вирішили проекспериментувати і зробити голубці з гречкою замість рису. Втім, гречка тут не просто так – це полтавський варіант цієї страви.

Назва «голубці» є стародавньою. Вона походить від слова «голуб», адже готовий голубець нагадував нашим предкам грудку голуба. Також існує версія, що ми запозичили голубці у тюркських народів, які готували долму, але змінили складники. Однак рецепт долми тюрки запозичили у візантійців.

Голубці мають непросту і заплутану історію, адже їх походження приписують собі чимало країн. Наприклад, у Китаї до голубців додають гриби шиїтаке і тофу, а в Угорщині обов’язково додають паприку. Навіть в Україні в різних регіонах є свої особливості приготування цієї страви. У Карпатах використовують кукурудзяну крупу і терту картоплю, а на Полтавщині – гречку. 

Інгредієнти:

  • Фарш – 800 г
  • Гречка – 150 г
  • Капуста – 1 шт
  • Цибуля – 1 шт
  • Морква – 1 шт
  • Кетчуп – 2 ст.л
  • Сметана – 3 ст.л
  • Борошно – 1 ст.л
  • Вершкове масло – 20 г
  • Вода – 0,5 л
  • Сіль, спеції – на смак

Приготування: 

  1. Натерти капусту на крупній терці, нарізати моркву і цибулю та попередно це замаринувати. 
  2. Відварити гречку до напівготовності. 
  3. Приправити фарш сіллю і перцем та змішати його із гречкою.
  4. Додати мариновану суміш до фаршу.
  5. Сформувати у вигляді котлет та викласти у форму для запікання.
  6. Залити котлети соусом із кетчупу, борошна і сметани.
  7. Тушкувати голубці у духовці 45 хвилин при 180 градусах. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ці факти вас здивують: чи справді корисні заморожені овочі та фрукти

Новини по темі
Всі новини