Плавлений сир придумали понад сто років тому у Швейцарії. І спочатку це була справжня революція: технологія дозволяла подовжити термін зберігання сиру, зберігши його смак. Базовий принцип залишився, але інгредієнти у багатьох сучасних виробників сьогодні зовсім інші. Тому й виникає класичне питання покупця: чи купую я сир чи «сирний продукт»?
Костянтин Грубич у Сніданку з 1+1 вирішив розібратись, як обрати якісний плавлений сир і не дати себе обдурити.
Головне правило якісного плавленого сиру: чим коротший склад на його етикетці – тим краще. Сир не повинен бути загадкою, він має бути просто сиром.
Ідеальний список на етикетці короткий і зрозумілий:
І все. Якщо починається список незрозумілих додатків – варто замислитись. Окрім того, окрема червона позначка – крохмаль. Він дає густину, але у якісному сирі йому не місце. До того ж, фахівці наголошують: надлишок крохмалю може впливати на чутливість до інсуліну.
Читати склад важливо, але інколи результат хочеться побачити на практиці. Є простий спосіб перевірити продукт у домашніх умовах і це теплова проба.
Покладіть невеликий шматок сиру в мікрохвильову піч на 1–2 хвилини. Якісний плавлений сир має:
Тим часом сирний продукт поводить себе інакше: маса залишається щільною або розпадається на грудочки, структура виглядає «зернистою», без рівномірного розплавлення, а також запах або відсутній, або неприродний. Такий тест допоможе переконатися, що ви купуєте саме той продукт, який очікуєте, а не його імітацію.
Також дієтологи наголошують, що навіть хороший сир – не щодня. Дієтологи нагадують, що плавлений сир належить до ультраперероблених продуктів, це не значить, що він «поганий» — просто все має бути в міру. Ідеальна стратегія: насолоджуємося, але не перетворюємо на щоденний ритуал.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український суперфуд: як обрати якісну квашену капусту, скільки вона зберігається та кому її категорично не можна вживати