Що корисніше – свіжі чи заморожені овочі та чи справді заморожені продукти втрачають корисні властивості? У Сніданку з 1+1 Костянтин Грубич разом з експертами розібрався в цьому питанні, аби виявити, наскільки безпечною і правильною є заморозка продуктів.
Ще у XVII столітті англійський філософ Френсіс Бекон припустив, що заморожування могло б стати ефективним методом збереження їжі. Проте технічні можливості тих часів не дозволяли втілити цю ідею в життя. Натомість у ХХ столітті американський винахідник Кларенс Бердсай зробив справжню революцію у харчовій промисловості. Спостерігаючи за звичаями канадських інуїтів, він помітив, що риба, яку вони швидко заморожували на холодному повітрі, після розморожування залишалася свіжою. Цей принцип і став основою сучасної технології шокової заморозки, що зберігає структуру, смак і поживні речовини продуктів.
Сучасна наука підтверджує, що правильно заморожені овочі та фрукти не поступаються свіжим за вмістом корисних речовин. Дієтологиня Софія Шпак зазначає, що деякі заморожені овочі містять навіть більше вітамінів і мінералів, ніж свіжі:
«Наприклад, заморожена броколі має більше вітаміну В6, ніж свіжа. Бета-каротину більше в замороженому зеленому горошку, моркві та гарбузі» - пояснює експертка.
Причина в тому, що продукти заморожують на піку стиглості, коли вміст поживних речовин у них максимальний. У той час як свіжі овочі, особливо імпортні, можуть зберігатися на складах і транспортуватися протягом тижнів, поступово втрачаючи свої корисні властивості.
У розпал сезону найкраще віддавати перевагу свіжим овочам і фруктам. Але в холодну пору року саме заморожені овочі можуть стати зручною та корисною альтернативою. Таким чином, міф про шкідливість заморожених овочів і фруктів не має наукових підстав. Головне – правильно їх вибирати, зберігати та готувати.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вівсяна крупа чи пластівці: що корисніше і як вибрати якісний продукт