50 прокурорів з фальшивими довідками про інвалідність: нові деталі гучного розслідування про голову Хмельницької МСЕК Тетяну Крупу

Голова Хмельницької МСЕК Тетяна Крупа, у якої знайшли 6 мільйонів доларів готівкою, допомогла оформити інвалідність 50 прокурорам та їхнім родичам

У Хмельницькому продовжує розгортатися гучний корупційний скандал, у якому вже пов'язані, як місцеві правоохоронці, так і представники прокуратури. Все почалося з того, що голова Хмельницької медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) Тетяна Крупа опинилася в центрі корупційного розслідування, після якого у неї виявили 6 мільйонів доларів готівкою.

Здавалося б, цього достатньо для притягнення її до кримінальної відповідальності, але історія тільки починає набирати обертів, адже окрім цього Тетяну Крупу звинувачують ще й в незаконному оформленню інвалідності для 50 прокурорів та їхніх родичів. Детальніше про це розповіли в сюжеті ТСН.

Згідно з розслідуванням українського журналіста Юрія Бутусова, який оприлюднив результати перевірки прокурорських декларацій, Тетяна Крупа, використовуючи своє службове становище, допомагала оформлювати фальшиві свідоцтва про інвалідність.

«Майже всі прокурори Хмельницької області виявились пенсіонерами, а також інвалідами 2-ї групи — згідно з рішенням головного лікаря МСЕК Т.Крупи. І багато років отримували та продовжують отримувати від держави пенсії за інвалідність — згідно з рішеннями начальника Пенсійного фонду О.Крупи.

Масштаби видачі інвалідних свідоцтв та пенсій у прокуратурі важко підрахувати, оскільки близькі родичі прокурорів, які не служили в прокуратурі, також оформлені інвалідами», — пише Юрій Бутусов у своєму Facebook.

«Майже всі прокурори Хмельницької області виявились пенсіонерами, а також інвалідами 2-ї групи»

Сума пенсій, які отримали ці прокурори коштом держави, склала понад 54 мільйони гривень. Тобто кошти платників податків, які замість того, щоб потрапити до людей, які справді їх потребують — опинилися в кишенях корумпованих посадовців. 

Державне бюро розслідувань

Оприлюднення цієї інформації викликало миттєву реакцію з боку Офісу Генпрокурора України. Очільник відомства вже підписав наказ про проведення службового розслідування, яке охопить не лише Хмельницьку обласну прокуратуру, а й інші органи прокуратури. Для цього вже створено спеціальну комісію, яка вже розпочала збір документів і доказів, щоб встановити всі обставини справи.

Подальші журналістські розслідування також виявили, що місцеві правоохоронці були обізнані щодо існування цієї масштабної схеми й за попередніми даними, навіть могли б бути її співучасниками. Цей факт поставив під сумнів доброчесність всієї правоохоронної системи регіону.

Фальшиві інвалідності для ухилянтів

Тетяна Крупа разом зі своїм сином Олександром Крупою, який очолює обласне управління Пенсійного фонду, оформлювали фальшиві документи про інвалідність для чоловіків, які намагалися уникнути мобілізації. Під час обшуків у робочому кабінеті Крупи було виявлено підроблені документи з переліком осіб, які нібито потребували інвалідності, хоча насправді — це були фіктивні діагнози.

Державне бюро розслідувань

Крім готівки, під час обшуку вдома у Тетяни Крупи правоохоронці з'ясували численні об'єкти нерухомості як Україні, так і за кордоном. Також були виявлені дорогі автомобілі, оформлені на членів її родини. Зараз Тетяна Крупа перебуває під вартою в слідчому ізоляторі.

Розслідування щодо Тетяни Крупи та її сина триває. Генеральна прокуратура та інші правоохоронні органи обіцяють всебічно вивчити всі аспекти цієї справи, яка може викрити ще більше корупційних зв’язків на всіх рівнях влади.

Loading...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мільйони доларів на ліжку: стали відомі результати слідства над керівницею Хмельницької МСЕК Тетяною Крупою

Більше новин