Закон не проголосували: тепер нікого не мобілізують і не заберуть майно? Роз’яснення від ТСН

Чому новий законопроєкт про мобілізацію відправили Кабміну на доопрацювання?

Верховна Рада повернула новий законопроєкт про мобілізацію Кабміну на доопрацювання. Мовляв, закон «не прописаний нормально». То що ж тепер? Мобілізації не буде? Майно ухилянтів не арештують? У законодавчих перипетіях розбиралася журналістка ТСН Олена Гущик в межах Youtube-проєкту «Питання дня».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штрафи, обмеження та ув'язнення: які покарання передбачені для ухилянтів у новому законопроєкті про мобілізацію

Отже, перше і найголовніше. Мобілізація — триває. З моменту оголошення воєнного стану вона і не закінчувалася. Новий законопроєкт, розроблений і поданий Кабміном, лише мав на меті її удосконалити та перекрити лазівки для ухилення. Парламент же повернув його авторам на доопрацювання.

«Тож тепер, його повинні доробити і знову надіслати до парламенту. Втім, навіть якщо з наступної спроби його ухвалять у першому читанні — до того, як він почне діяти, ще далеко. Будуть правки, яких очевидно буде багато, знову голосування, потім може бути доопрацювання закону, знову голосування, ще пів року займе перехідний період. Загалом, на виході - закон буде дещо іншим», — пояснює Олена Гущик у «Питанні дня».

Втім, законопроєкт досі викликає жваву реакцію у суспільства. На думку експертів, він був переповнений суперечливими нормами.

«До прикладу, пункт про обмеження ухилянтів у праві користуватися майном. Це типу, якщо ТЦК викликає, а людина не з’являється – то його будуть карати: блокувати картки, можуть забрати автомобіль, водійське посвідчення та і будь яке інше майно. А ще так званого ухилянта пропонують вносити в реєстр боржників, який є відкритим і дані про людину там можна дізнатися лише за паспортними даними», — розповідає Олена Гущик.

А ще — скасування поділу на групи інвалідності. Тепер лише – «придатний» або «непридатний». За умови, що цю норму в законопроєкті залишать і проголосують.

Був у законопроєкті пункт і про надсилання повісток через електронну пошту. І санкції — за неявку. Та чи буде таке в оновленому законопроєкті? І чи може воно працювати на практиці. Олена Гущик пояснює: «Швидше ні, аніж так! Бо вже не один депутат, чиновник і вище керівництво країни наголошували: повістки через Дію або будь-які месенджери — надсилати не будуть! Серед головних причин — неможливо проконтролювати дійдуть ці повістки до військовозобов’язаного чи ні».

Примусову мобілізацію жінок законопроєкт поки не передбачав — лише на добровільній основі. Втім, чи може ця норма з’явитися в оновленій версії документа? І коли взагалі новий закон може бути проголосований та вступити у дію?

«Ніхто тобі зараз не скаже. На кожному з етапів процес може затягнутися. До місяця і до півроку. Але у законі про мобілізацію є багато важливих пунктів, яких потребує держава під час війни. Та і у прийнятті їх більше зацікавлених людей, аніж ні. Тому гадаю, є вдосталь тих, хто пришвидшать процес», — каже Олена Гущик.

«Питання дня» - проєкт журналістки ТСН Олени Гущик, що виходить на однойменному Youtube-каналі. Тут Олена розбирає складні питання, пояснює та перекладає їх на просту та зрозумілу мову. Підписуйтеся на канал ТСН, аби першими дізнаватися про найважливіші події!

Більше новин