Штрафи, обмеження та ув'язнення: які покарання передбачені для ухилянтів у новому законопроєкті про мобілізацію

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Новий законопроект про мобілізацію: наслідки ухилення від призову
Freepik

Новий законопроєкт про мобілізацію: які обмеження будуть для ухилянтів.

Поділитися:

Новий законопроєкт щодо мобілізації спричинив справжній резонанс у суспільстві. Окрім зменшення переліку тих, хто може отримати відстрочку, закон також передбачає посилення покарання для ухилянтів. Які обмеження будуть для тих військовозобов'язаних, які намагатимуться уникнути служби — розповіли в TSN.UA.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Важливо знати: отримав повістку — чого очікувати далі

Ухилення від мобілізації: покарання

  1. Єдиний реєстр боржників: якщо особа уникає мобілізації, до неї застосують "санкції". Ухилянти матимуть обмеження на махінації зі своїм майном, проведення певних операцій, отримання водійських прав, керування транспортом, взяття кредиту. 
  2. Штрафи: за порушення правил військового обліку наразі існує штраф 3400 - 5100 грн. За законопроєктом, суму збільшать до 8500 - 17000 грн, а за деякі інші дії, наприклад, порушення законодавства про мобілізаційну підготовку, штраф може сягнути і 34000 грн. 
  3. Ув'язнення: вже є кримінальна відповідальність за ухиляння (позбавлення волі на 3-5 років), проте надалі такі міри можуть застосовувати і до тих, хто відмовляється від проходження військово-лікарської комісії (ВЛК).
Важливо: законопроєкт зараз знаходиться на етапі розвитку, тож можливі корегування та зміни його положень. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мобілізація жінок в Україні: президент озвучив свою позицію

 

Новини по темі