Блогерки у соціальних мережах закликають до дієти на фруктах та пропагандують її користь у боротьбі з надмірною вагою. Чи можна схуднути від фруктів та як їх правильно вживати розказала дієтолог-ендокринолог Анна Бєлокоз в програмі «Твій день».
Дієтологиня Анна Бєлокоз розказала, що дійсно літо прекрасна пора для того, щоб максимально розширити свій раціон та вживати корисні фрукти та овочі. Овочі — це основа здорового і правильного раціону і помічник для тих, хто хоче виглядати чудово і стежить за фігурою. А ось із фруктами та з вмістом в них цукру справи виглядають інакше.
Людям, що намагаються схуднути на фруктах, буде значно складніше працювати з власною вагою, тому що в фруктах є багато власного сахару — фруктози.
Увага! Цукор у фруктах та ягодах не відрізняється від білого цукру, до якого ми звикли.
ВОЗ рекомендує вживати в їжу цукор і цукровмісні продукти (сироп і мед) не більш, ніж 5% від загального калоража. Це приблизно 5 чайних ложок в день.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому ми полюбляємо солодке та як вживати менше солодощів
Сезонні фрукти містять дуже велику кількість цукру в перерахунку на чайні ложки:
Багато людей не їдять після 18, але перекушують фруктами, чи правильно це? Анна Бєлокоз прокоментувала:
З точки зору дієтології, в сезон фрукти, звичайно ж, повинні бути присутніми в раціоні, але їх вживання має бути помірним і не перевищувати норму. При зловживанні й появі великої кількості фруктів в раціоні в літній сезон буде більше шкоди, ніж користі.
Здоровій людини у якої немає проблем з вуглеводним обміном та діабетом, можна з'їдати приблизно 400 г фруктів або ягід в день. Обсяг фруктів необхідно також правильно розподіляти протягом дня. Краще віддавати перевагу першій половині дня (до 15-00), в цьому випадку організм без проблем впорається з кількістю цукру. Фрукти з'їдені в другій половині дня приведуть до метаболічних порушень й, як наслідок, до набору ваги.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зберігати листя салату в холодильнику: 3 способи від садової експертки Антоніни Лесик
Кількість цукру в фрешах і кількість цукру у фруктах відрізняється. Цукор з соків дуже швидко всмоктується шлунком через відсутність клітковини й відбувається різке збільшення цукру в крові (інсулінова бомба) — набір ваги гарантований.
При вживанні фруктів, всмоктування цукру відбувається поступово, також при жуванні правильно виробляється шлунковий сік. Тому вживання натуральних фруктів і ягід принесе більше користі організму, ніж випиті соки й фреші.
Дивіться відео сюжет з користими порадами лікаря-дієтолога:
Loading...