10 осінніх рецептів від Руслана Сенічкіна

Готуйте осінні овочі смачно та корисно для усієї родини!

Поділитися:

Осінь вже настала і принесла з собою щедрий урожай. Стиглі яблука, великі гарбузи, молода картопля, морква, кабачки - різноманітність осінніх продуктів вражає. Ведучий Сніданку з 1+1 Руслан Сенічкін залюбки поділиться смачними рецептами для усієї родини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сезон лисичок: 3 простих та швидких рецепти

ДЖЕМ ІЗ ДИНІ

Інгредієнти:

М'якоть дині - 1 кг

Вода - 500 мл

Цукор - 550 г

Тростинний цукор - 100 г

Стручок ванілі - 1 шт.

Приготування:

1. У каструлі змішати тростинний цукор і воду. Закип'ятити.

2. Нарізати диню на шматочки і зняти шкірку. 

3. Додати диню в сироп. Довести суміш до кипіння, потім зменшити вогонь і варити протягом 20 хв.

4. Додати білого цукру. 

5. За п'ять хвилин до готовності додати лаймовий фреш та насіння ванілі для підсилення смаку. 

6. Перекласти готовий джем у стирилізовані банки.

ХРУСТКІ ПАЛИЧКИ З КАБАЧКІВ

Інгредієнти:

Кабачки – 2 шт.

Яйце – 2 шт.

Сир – 30 г

Борошно – 50 г

Панірувальні сухарі – 100 г

Кукурудзяний крохмаль - 20 г

Кінза - 30 г

Часник - 2 зубки

Йогурт - 200 г

Спеції за смаком

Приготування:

1. Порізати кабачки у формі картоплі фрі. В окремій посудині змішати сухі інгредієнти - борошно, кукурудзяний крохмаль, натертий сир, приправи.

2. В іншій посудині розбити яйця і перемішати вінчиком.

3. Приготувати деко для запікання. Застелити його харчовим пергаментом.

4. Занурити кабачки в суху суміш і перемішати. Далі кожен шматочок кабачка занурювати у яйце, а потім в панірувальні сухарі.

5. Викласти кабачки на деко. Залишити у печі на 15 хв. при температурі 200°.

6. Приготувати соус. Змішати йогурт, свіжу кінзу та два зубчики часнику.

ПЕЧЕНІ ЯБЛУКА З ІНЖИРОМ

Інгредієнти:

Яблука – 3 шт.

Інжир – 70 г

Фініки – 2 шт.

Мед – 3 ст. л.

Мигдаль – 40 г

Кедрові горішки – 2 ст. л.

Приготування:

1. Інжир запарити у теплій воді. Залишити на 10 хв. Порізати шматочками.

2. Порізати фініки. Додати до інжиру.

3. Змолоти мигдаль. Висипати в миску.

4. Додати кедрові горішки, мед і спеції. Перемішати.

5. Зрізати з яблук капелюшок і ложкою видалити серцевинку.

6. Начинити яблука солодкою начинкою.

7. Кожне яблуко загорнути у фольгу.

8. Запікати при температурі 180° протягом 30 хв.

ГАРБУЗОВА ФРІТАТА

Інгредієнти:

Яйце - 7 шт.

Гарбуз - 1 кг

Ковбаса чорізо - 4 шт.

Сир козячий - 150 г

Вершки - 250 мл

Броколі - 100 г

Цибуля - 1 шт

Спеції за смаком

Приготування:

1. Розбити яйця в окрему посудину. Додати вершків та спецій. Перемішати вінчиком.

2. При температурі 200° запікати шматочки гарбуз та ковбасу чорізо протягом 20 хв.

3. Змастити форму для випікання вершковим маслом або рослинною олією. Викласти у форму гарбуз та ковбасу. Додати шматочки броколі та викласти козячий сир.

4. Посипати страву цибулею та залити яєчно-вершковою сумішшю. Запікати страву протягом 40 хв. при температурі 180°.

ФАРШИРОВАНІ ПЕЧЕРИЦІ

Інгредієнти:

Гриби - 200 г

Сир - 70 г

Моцарелла - 100 г

Помідори чері - 5 шт.

Томатний соус - 70 мл

Свіже листя базиліку

Часник - 2 зубчики

Кедрові горішки

Сіль

Оливкова олія

Спеції

Приготування:

1. Відділити ніжку від грибів та почистити шляпку. Змастити її томатним соусом.

2. Підготувати деко. Викласти на нього кільця із фольги, які слугуватимуть підставкою для грибів. Помістити шляпки грибів на кільця.

3. Начинити гриби сиром моцарелла та тоненькими кільцями помідорів чері. Посипати страву пармезаном.

4. Помістити деко у піч, розігріту до 190°, на 20 хв.

5. Приготувати соус. Помістити у чашу блендера свіже листя базиліку, два зубчики часнику, кедрові горішки, натертий пармезан, трішки солі і оливкову олію.

6. Вийняти гриби з печі і полити соусом при подачі.

ПЕЧЕНА КАРТОПЛЯ З СОУСОМ «ПЕСТО»

Інгредієнти:

Картопля - 8 шт.

Сир - 60 г

Базилік - 70 г

Кедровий горіх - 30 г

Часник - 3 зубчики

Оливкова олія - 80 г

Спеції за смаком

Приготування:

1. Помити картоплю, покласти в каструлю, залити холодною водою і посолити. Варити, доки вона не стане м’якою.

2. Дістати картоплю і висушити. Викласти її на деко, застелене пергаментом для запікання.

3. Розчавити кожну картоплину за допомогою склянки.

4. Змішати в окремій посудині оливкову олію та спеції. Змастити кожну картоплину ароматною сумішшю.

5. Залишити картоплю у печі на 10 хв. при температурі 180°.

6. Приготувати соус. Помістити у чашу блендера свіже листя базиліку, два зубчики часнику, кедрові горішки, натертий пармезан, трішки солі і оливкову олію.

7. Намастити кожну картоплину соусом і подавати страву гарячою.

ЗАПЕЧЕНІ БАКЛАЖАНИ

Інгредієнти:

Баклажани - 2 шт.

Томати - 4 шт.

Моцарелла - 100 г

Часник - 3 зубчики

Оливкова олія - 50 мл

Зелень 

Спеції

Приготування:

1. Розрізати баклажан вздовж на тонці слайси, однак не до кінця.

2. Викласти баклажани на деко, застелене пергаментним папером.

3. Всередину баклажанів викласти нарізані помідори і сир моцарелла.

4. Зафіксувати баклажани шпажками або зубочистками.

5. В окрему миску налити олію, додати натертого часнику та спецій. Перемішати.

6. Помастити рідкою сумішшю баклажани.

7. Покласти страву у піч при температурі 220° на 20 хв. 

ПИРІГ А-ЛЯ РАТАТУЙ

Інгредієнти:

Баклажани - 2 шт.

Цукіні - 2 шт.

Морква - 3 шт.

Сир - 150 г

Моцарелла - 100 г

Вершковий сир - 100 г

Вершкове масло - 200 г

Спеції

Приготування

1. Приготувати пісочне тісто. Змішати яйце, цукор, борошно та вершкове масло. Розстелити на форму для запікання. Проштрикнути виделкою. Запікати при температурі 180 градусів протягом 20 хв.

2. Приготувати сирний шар. Змішати натерті твердий сир, моцареллу та фету. Перемішати. 

3. Вистелити сир на тісто. Нарізати на тонкі слайси баклажани, моркву та цукіні.

4. Викласти овочі на форму для запікання за принципом троянди.

5. Змастити страву оливковим маслом і помістити у піч. Випікати при температурі 180 градусів протягом 45 хв.

Насолоджуйтесь смачними подарунками осені і не бійтеся експериментувати. Приготуйте смачні страви, якими залюбки поласують ваші діти. 

М'ЯСНІ РУЛЕТИ З ОВОЧАМИ

Інгредієнти:

М'ясо (свинний ошийок) - 400 г

Спаржа - 40 г

Цибуля - 1 шт.

Цукіні - 1 шт.

Болгарський перець - 2 шт.

Соєвий соус - 3 ст. л.

Томатний соус - 2 ст. л.

Мед - 2 ч. л. 

Імбир - 30 г

Часник - 3 зубки

Лимонний фреш - 2 ст. л.

Спеції

Приготування

1. Нарізати м'ясо на плоскі тонкі шматки. Покласти його в окрему посудину для маринування. 

2. Приготувати маринад із соєвого, томатного соусів, меду, імбиру, часнику, лимонного фрешу та спецій. Залишити на 20 хв.

3. Розкласти шматок м'яса на дошку і додати овочеву начинку - спаржу, цибулю, цукіні, перець. Загорнути м'ясо у форму рулета і зафіксувати зубочисткою. 

4. Розігріти пательню і викласти на неї м'ясо. Обсмажити з усіх боків.

5. Маринад із м'яса вилити в окрему каструлю і довести до кипіння. Перед подачею страви полити її соусом.  

МАРИНАД ДО ШАШЛИКУ

Інгредієнти:

М'ясо - 3 кг

Йогурт - 100 мл

Томатний сік - 1 л

Перець чилі - 2 шт.

Лаврове листя - 2 шт.

Гранатовий сік - 1 л

Горілка - 150 г

Спеції

Приготування:

1. В окрему посудину налити несолодкий йогурт. Додати томатний сік, дрібно нарізаний перець чилі і лаврове листя. 

2. Додати сіль та перець за смаком. Помішати. 

3. Занурити м'ясо і перемішати ложкою. 

4. Залишити м'ясо на 2 години. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 рецептів супу з гарбуза на будь-який смак