Сурогатне материнство: Підводні камені

Сурогатне материнство: Переваги та недоліки
freepik.com

Які ризики криються в сурогатному материнстві.

Поділитися:

На жаль, непоодинокими є випадки, коли подружні пари з певних причин не можуть мати дітей. Вихід із такої складної ситуації вони знаходять у сурогатному материнстві. Для них це єдина можливість здійснити омріяне – стати батьками. А для так званих проміжних матерів – шанс допомогти і добре заробити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 принципів вихованння: Поради суперняні Джо Фрост

В Україні сурогатне материнство легальне. Процедуру запліднення здійснюють у багатьох тутешніх клініках, для цього маємо і необхідне обладнання, і хороших спеціалістів.

Плюсом сурогатного материнства є не лише можливість подружжю мати рідну дитину, а виявлення генетичних відхилень ще до імплантації заплідненого ембріона.

Однак у цьому меді є ложка дьогтю – і не одна:

1. Трапляється, що сурогатна мати відмовляється віддавати дитину. Цілком можливо, що після народження немовляти в неї прокинеться материнський інстинкт. Тоді, певна річ, це стає складним психологічно-емоційним етапом і для неї, і для біологічних батьків. Щоб зменшити ризики, варто підписувати з сурогатною матір’ю договір, у якому будуть чітко прописані права та обов’язки сторін.

2. Ще одним прикрим моментом може стати шантаж із боку сурмами. Деякі жінки можуть вимагати від біологічних батьків більшої, від раніше домовленої, суми грошей, посилаючись на інфляцію.

3. Деякі сурматері завдяки коштам своїх клієнтів проходять обстеження організму, потрібне лікування – після чого зникають.

Тож від самого початку парам, які зважуються піти цим шляхом, варто звертатися до надійних компаній, котрі надають послуги сурогатного материнства. Такі агенції шукають проміжних матерів, займаються їхнім обстеженням, можуть допомогти зі складанням договору, кошторису. До них подружжя може звертатися і у складних ситуаціях, які виникають під час вагітності.

4. Однак не лише сурмами можуть створювати проблеми. Можливою є і відмова біологічних батьків від немовляти. У такому випадку не виключено, що сурогатна мати готова (і психологічно, і фінансово) виховати дитину.

5. Спеціалісти, діяльність яких пов’язана із сурматеринством, говорять і про ризики того, що проміжна матір не зможе народити дитину. Так, виношування може проходити гладко, а під час пологів не виключені труднощі. Така ситуація може мати психологічне підґрунтя. Як ось, мати може не «боротися» за народження немовляти, вважаючи його не своїм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 порад, чого насправді потрібно вчити дітей

Принагідно нагадаємо, що невдовзі на 1+1 вийде новий серіал Дві матері, у якому порушується тема сурогатного материнства. У стрічці зіграють популярні українські та білоруські актори Ольга Сумська, Ірма Вітовська, Зоряна Марченко, Ольга Атанасова, Віталіна Біблів, Микола Боклан, Михайло Пшеничний та Кирило Дицевич.