У "Говорить вся країна" розкрили резонансну історію про притулок для тварин, яка облетіла всю країну

Говорить вся країна
19:30
Пн-Чт
В "Говорить вся країна" розкрили подробиці підпалу притулку для тварин

Хто підпалив котохату: в "Говорить вся країна" розкрили подробиці резонансної справи.

Поділитися:

З понеділка по четвер о 19:30 на телеканалі “1+1 Україна” глядачі мають змогу побачити нові серії суспільно-важливого токшоу “Говорить вся країна, яке має на меті розібратися в резонансних справах та перетворити проблеми на план дій. Вчора глядачі побачили резонансну історію про притулок для тварин — котохату, яка облетіла всю країну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підпал “котохати” в Києві: в студії “Говорить вся країна” на телеканалі “1+1 Україна” Олексій Суровцев заявив, що зможе відновити притулок на зібрані 350 тисяч гривень

24 вересня у столиці трапилася масштабна пожежа — вщент згорів притулок для тварин. Пожежники встановили — був підпал. Пожежу загасити, але розгорівся новий скандал.

"Я почув два вибухи, вийшов на свій балкон і побачив, що почалося невелике спочатку полум'я. Але в мене є монокль. Я розгледів, що палає котобаза. Я схопив вогнегасник і напіводягнений починаю туди бігти. Швидко викликали пожежників. Була поліція. Потім підходили люди і казали, що сильно тягло сіркою із сусідніх дворів. Гадаю, сірником так підпалити неможливо було. Це була якась суміш. Це було навмисно. Тим паче тоді в ночі деякі люди вигукували негарні слова; "А навіщо це все?", "Хай би вони там і погоріли", — розповів свідок події Павло.

Як виявилося, притулок вже багато років є “кісткою в горлі” для багатьох мешканців, а власниці “котохати” регулярно погрожували. Експерти проєкту намагалися розібратися, хто підпалив притулок, а також чому всі мешканці сусідніх будинків були проти хвостиків. Експерт проєкту та адвокат Богдан Кушнір зазначив, що Кримінальний кодекс України передбачає покарання за вбивство тварин: 

«Стаття 299 Кримінального кодексу України передбачає саме вбивство шляхом катування тварини. Покарання – 8 років, але лише за умови, що це відбувалося особливо жорстким способом в присутності неповнолітньої дитини. Якщо ти просто вбив тварину, то в тебе буде до 5 років обмеження волі», – розповідає він.

До студії проєкту також завітала власниця притулку пані Наталя. Вона розповіла, що з самого початку сусіди були негативно налаштовані через притулок для котів. Жінка зізналася, що її щодня залякували, а після підпалу почали закидати погрозами у мережі. Пані Наталя також поділилася, що нещодавно на неї був скоєний напад: чоловік просто на вулиці накинувся на власницю “котохати” з криками про те, що жінку треба вбити. Та, схоже, Наталя дотримувалася не усіх правил утримання притулку.

«Є чіткі прописані правила, як має функціонувати притулок для тварин, що там має бути і хто його повинен обслуговувати. Можливо, було б більш правильно на місцевому локальному рівні прописати, яким чином можна з ЖЕКом узгоджувати порядок подібного невеликого притулку для тварин в житловому комплексі», - пояснює можливе невдоволення сусідів Валерія Коломієць, юристка та ексзаступниця Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції.

Пані Наталя навіть погодилася пройти тест на детекторі брехні, аби довести, що насправді робила усе можливе, задля нормального існування притулку. А зоозахисник та актор Олексій Суровцев, який допомагав розбирати згарище, у студії повідомив, що завдяки людям вдалося зібрати вже понад 350 тисяч гривень. Він готовий самотужки взяти на себе відповідальність по відновленню котохати, але робитиме все виключно за європейськими стандартами.

Чому поліція не реагувала на заяви від власниці притулку, а їй погрожували розправою? Як ЖЕК допустив, щоб притулок був побудований незаконно? Для кого Київська адміністрація готова виділити гроші на новий притулок, і чому постраждалу власницю котів вважають шахрайкою. Про все це дивіться у випуску "Говорить вся країна" на сайті 1+1:

Нагадаємо, в кожному епізоді історії коментують експерти - психологи, лікарі, криміналісти, адвокати та спеціалісти інших сфер, які спільно з ведучим проєкту Олексієм Сухановим будуть крок за кроком встановлювати правду та піднімати соціальні проблеми. Головна місія проєкту - розібратися в резонансних справах та перетворити проблеми на план дій.

Дивіться токшоу “Говорить вся країна” на “1+1 Україна” з понеділка по четвер о 19:30.

Новини по темі