Програма Гроші дізналась шокуючі подробиці зі світу українського спорту

Через декілька років Україна може залишитися без олімпійської збірної?

Поділитися:

«Проданий» спорт: хто і як заробляє на українських спортсменахРозвалені бази, маніпуляції, шантаж, грошові побори і бідність щороку змушують українських спортсменів шукати кращих умов у інших країнах. Так, цього року під час Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро вже 22 наші спортсмени виступали під прапорами інших держав, і ця цифра щоразу лише зростає.

Подібні темпи говорять про те, що через декілька років Україна може взагалі залишитися без збірної. Програма «Гроші» провела власне розслідування та розібралась у тому, що ховається за рекордами та поразками вітчизняного спорту.

Журналістам Олександру Соколову, Анастасії Бобковій та Дар’ї Степановій вдалося поспілкуватися з юристом та спортсменом Юрієм Бойко, який розповів шокуючі подробиці про те, що ж насправді відбувається у світі українського спорту.

Як вдалося дізнатися журналістам програми, окрім того, що держава не переймається підтримкою наших спортсменів та ігнорує їх фінансові потреби, вона змушує їх самостійно оплачувати свою участь у змаганнях, а також регулярно платити так звані «внески» Федераціям, які мають необмежені права.

Автори сюжету вияснили, що Міністерство молоді та спорту делегує більшість своїх повноважень спортивним федераціям, які, по факту, є звичайними громадськими організаціями, що дає їм можливість діяти на свій розсуд. Більше того, подібні організації вирішують долі цілих видів спорту, «продають» спортсменів іншим країнам та стягують з них чималі гроші.

Окрім цього, журналісти дізналися, що наразі в Україні не існує сертифікованої лабораторії, що займається допінг-перевіркою, та це не заважає Міністерству маніпулювати результатами досліджень, звинувачуючи спортсменів у вживанні допінгових препаратів, аби змусити їх до участі у тих чи інших змаганнях.

Нагадаємо, що нещодавно Олександр Дубінський закликав шукати незадеклароване майно чиновників.