Суддя Короля десертів Кирило Сміян: «Мусові десерти не переможуть Наполеон»
Інтерв’ю із засновником мережі іменних кондитерських.
Сьогодні о 21.45 глядачі 1+1 побачать новий випуск найспокусливішого шоу Король десертів. Учасники проекту отримають нові складні завдання від суддів Стефана Вайттинадана, Тетяни Вербицької, Кирила Сміяна та зіркових гостей Влада ЯмиarticleContent і його дружини Ліліани.
За лаштунками шоу 1plus1.ua розпитав засновника популярної мережі іменних кондитерських, голову Всеукраїнської асоціації кондитерів про його солодкі пристрасті.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тетяна Вербицька розкрила секрет, як залишатися стрункою, якщо ти працюєш кондитером
ПРО УЛЮБЛЕНИЙ ДЕСЕРТ
Я дуже люблю Київський торт. Взагалі віддаю перевагу класиці. Коли заснував кондитерський дім, і ми почали створювати різні торти, я обрав саме класику – адже ніколи ніхто не переможе Київський, Празький торти, Медовик, Наполеон чи Естерхазі. Можна скільки завгодно робити мусові десерти, але Наполеон – це Наполеон (усміхається).
Взагалі я дуже люблю готувати. І не лише десерти. Серед улюблених страв – деруни та пельмені. А ще обожнюю борщ, однак не вмію його готувати. Борщ їм у ресторанах (усміхається).
ПРО МІСІЮ НА КОРОЛІ ДЕСЕРТІВ
Цьому шоу я намагаюся дати земний підхід. Хочу показати, що для успіху потрібно багато працювати, вчитися і проявляти ініціативу. Я сам працюю на кухні раз або двічі на тиждень, щоб контролювати якість та навчати персонал.
У європейських країнах вміють презентувати десерти. Наприклад, заходите до м’ясного ресторану, а там біля входу у вітрині на вас «дивляться» ще й десерти. І вам пропонують карту десертів. Тому що м'ясо ви з’їсте і так. В Україні лише 5 відсотків десертів – це просто вау! А їх можна підняти в ресторанах до 15-20 відсотків легко – і заклад отримуватиме більше прибутків.
Моя мрія, щоб це шоу допомогло власникам ресторацій та відвідувачам подивитися на десерти під новим кутом зору.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Даша Астаф’єва: «Я найбільший фанат солодощів в Україні»
ПРО ЗАХОПЛЕННЯ ДЕСЕРТАМИ
Мій «роман» із кондитерською справою почався з хобі. Я тримав невеличку кав’ярню, для якої купував торти. Але одного разу я їх скуштував – і це було несмачно. Тож вирішив, що сам можу зробити краще. Я переглянув десятки два рецептів і приготував свій перший Празький торт. Ми продали його в кав’ярні за 15 хвилин – і наступного дня я зробив ще три – чотири таких. Їх так само продали дуже швидко. Так тривало приблизно місяць, а потім я почав шукати кондитерів – і це було найважче. Ми для того й створили Асоціацію кондитерів, щоб розвивати їх. Ми повинні йти далі, розвиватися, дружити та обмінюватися досвідом.