Про лікування військових, догляд за ЛОР-органами та алергічні прояви: розповідає хірург-отоларинголог Богдан Біль

Люди задля життя
Коли потрібно звертатися до отоларинголога – розповідає  ЛОР-хірург Богдан Біль

Як в Україні лікують військових з травмами ЛОР-органів та коли потрібно звертатися до отоларинголога – інтерв’ю.

Поділитися:

Канал "1+1 Україна" і Schonen у масштабному партнерському проєкті "Люди задля життя" розповідають про героїв нашого часу, які часто залишаються за кадром. Ви дізнаєтеся більше про лікарів, які рятують життя українців у складні часи, а також про інноваційні методи у медицині та сфері здоров’я. У нашій рубриці інтерв’ю – керівник київського центру ендоскопічної ринохірургії, досвідчений ЛОР-хірург країни Богдан Назарович Біль.

Богдан Біль

У чому особливість Центру ендоскопічної ринохірургії, яким ви керуєте?

Ми робимо весь комплекс існуючих операцій в отоларингології на європейському рівні, а також згідно з американськими протоколами. Хірургічні операції проводяться без розрізу шкіри та м'яких тканин завдяки сучасному обладнанню та кваліфікованим спеціалістам. У нас є американські шейверні системи MEDTRONIC, сучасний наркоз, який не викликає побічних ефектів. І найголовніше — підготовлені лікарі, які навчалися за кордоном, їздили на курси й володіють необхідною методикою для проведення якісної лікувальної роботи на апаратах MEDTRONIC. Вони допомагають нам в оперативному втручанні на порожнини носа, приносові пазухи та гортань, також маємо апарат для операцій на вухах.

Назвіть основні причини, коли потрібно звертатися до отоларинголога.

Коли спостерігаються проблеми зі сторони носа, гортані чи вуха. Це може бути зміна голосу, важкість дихання носом, якісь виділення, болі в зоні носа, приносових або лобних пазух, коли є виділення з вуха, зникає слух, з’являються запаморочення.

Однією з ваших спеціалізацій є фахова допомога військовим. З якими випадками зіштовхуєтесь?

Так, працювати зараз не просто. Багато травматичних ушкоджень, поранень при мінно-вибухових травмах, коли військові втрачають слух. Потрібна величезна кількість ліків, засобів для термінових втручань, подальшого догляду. Повірте, це дуже важко. Десь нам волонтери допомагають з препаратами. Але ми все це робимо, і поки що справляємося.

Як правильно доглядати за порожнинами носа та вух? Що можна і не можна використовувати для гігієни?

Одразу скажу: не можна користуватися ватними паличками! Через це часто з’являється сірчаний корок. Є перешийок в слуховому проході й коли ви трошки далі засовуєте цю паличку, то вона цю сірку пробиває далі, внаслідок цього забивається вухо. Крім того, можна поранитися, адже часто такі палички неякісні. Натомість раджу на мізинець одягнути хустинку і протерти зверху, аби не було сірки. Вона тоді випаде сама. Щодо догляду за носом, то я противник промивання водами, розчинами. У нас є своя мікрофлора. Якщо там немає патології, то не можна в жодному разі промивати, особливо декілька разів на день. Так ви змиваєте нормальний слиз, гормони, які там є. Якщо ніс дихає, то його чіпати не треба. У нас організм — самовідновлююча та саморегульована система. Якщо ж є проблеми, наприклад, викривлення перетинки, поліпи, хронічні захворювання, тоді треба їх вирішувати зі спеціалістом.

Які ваші поради українцям для збереження здоров’я ЛОР-органів?

По-перше, хоча б раз на рік потрібно проходити медогляд. По-друге, зараз актуальна проблема – алергічні прояви, такі як риніт. В нас наразі не зовсім гарне навколишнє середовище — багато хімії, загазованості, коли збивають ракети, ракетне паливо розкидається по повітрю. Все це призводить до розвитку алергій. Тому, якщо бачите, що десь починає закладати ніс, варто обов'язково звернутися до лікаря. Вдома рекомендую мати зволожувач повітря та робити вологе прибирання.

Як допомогти собі при проявах алергічної реакції?

Якщо ви знаєте, що є якісь алергени навколо, то їх слід прибрати. Це можуть бути парфуми, миючий засіб,  килим якийсь, можливо, тварини. Якщо у вас є алергічна реакція, ви звернулися до лікаря і він цей діагноз поставив, то при проявах потрібно діяти відповідно до протоколу лікування.

Schonen — це інновації для здоров‘я нації. Schonen пропонує фармацевтичні товари зі швейцарським стандартом якості й робить інноваційні медичні рішення доступними для всіх.

Дізнавайтесь більше про професіоналів своєї справи та надихайтесь інноваціями незламних медиків України у проєкті “Люди задля життя” на телеканалі “1+1 Україна”.

Новини по темі