"2014 року не було військової медицини майже зовсім", — головний лікар лікарні імені Мечникова у проєкті "Мосейчук+"

Мосейчук+
Чим відрізняється теперішня ситуація у воєній медицині від ситуації 2014 року — Люди з Мечникова авторського проєкту Мосейчук+

Наталія Мосейчук поспілкувалась з головним лікарем лікарні імени Мечникова.

Поділитися:

Прем'єрний випуск "Люди з Мечникова" авторського проєкту "Мосейчук+" телеведучої Наталії Мосейчук вийшов цієї пʼятниці на телеканалі "1+1 Україна". Головний лікар лікарні імені Мечникова Сергій Риженко розповів про роботу лікарні, військову медицину та чесно відповів, чи очікував, що буде повномасштабне вторгнення.

В лікарню привозять найважчих хворих

До нас привозять не тих, хто може ходити, не тих, хто може говорити... Як правило, це молоді хлопці непритомні, у комі, на ШВЛ... 90-95% таких пацієнтів доставляють до лікарні імені Мечникова.

Чи очікували лікарі війну

Знаєте, ми могли гадати. Як би мені не намагалися не вірити всьому цьому, стан напруги завжди був. Може від того, що ми приймали поранених. Це було не так інтенсивно – 2-3 особи за суті. Але ми їх приймали упродовж цих 8 років. І ми розуміли, що війна десь поряд, 200 км від нас. Ми розуміли, що війна може розпочатися будь-коли.

Від справжньої депресії нас врятувало те, що ми це переживали з 2014 року.

Чим відрізняється теперішня ситуація від ситуації 2014 року

Лікар розповів, якою була ситуація в медицині у 2014 році:

2014 року ситуація була іншою.

2014 року не було військової медицини майже зовсім.

Всіх доправляли  до нас вантажними автомобілями, легковими... Деяких перевозили у такому стані, що я не знаю, як вони вижили при цьому перевезенні. Майже ніякої допомоги на першому етапі не надавали. це потім вже з'явились інструктори, які навчили людей бинтувати, зупиняти кров, надавати допомогу самому собі. Це все було вже у 2015-2017 роках. А раніше... Побачили, що хлопець поранений, у кращому випадку, поклали бинт або серветку на поранення, на носилки і повезли до лікарні. У нас було таке, що деякі медсестри не витримували й кидали роботу. Був такий страх і жах, що не всі могли це перенести. Потім вже, потихеньку, військова медицина ставала такою, як зараз. Нині майже всі пацієнти оброблені первинно, є детальний опис, яку допомогу надали та опис стану. Якщо раніше ураження в основному були кульові, то нині переважають уламкові, як наслідок роботи артилерії. Вони складніші...

Дивіться повний випуск Мосейчук+ "Люди з Мечникова":

Новини по темі