"Ми були готові до того, що росіяни вдарять по Каховській ГЕС", — розповів Віталій Кім в проєкті "Мосейчук+"

Мосейчук+
Віталій Кім в Мосейчук+ про готовність до удару росіян по Каховській ГЕС

7 липня на телеканалі “1+1 Україна” показали новий випуск “Мосейчук+” - авторського проєкту Наталії Мосейчук. 

Поділитися:

Вперше ведуча “1+1 Україна” відвідала місто-герой Миколаїв, яке вистояло і стало фортецею півдня України. Але у день, коли знімальна група приїхала у місто, росіяни підірвали греблю Каховської ГЕС. Команді вдалось зняти ексклюзивні кадри з наради в Миколаївській ОВА та засідання штабу Снігурівської територіальної громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Віталій Кім у проєкті "Мосейчук+": дивіться третій випуск програми (відео)

В розмові з Наталією Мосейчук голова Миколаївської ОВА Віталій Кім розповів про попередження щодо можливого підриву Каховської ГЕС.

“Ми знали і надавали інформацію про те, хто де що мінував. Фактично, це було прораховано ще у вересні 2022 року. Були прораховані можливі наслідки по найгіршому, середньому та легкому сценаріях. Зараз ми знаходимось між середнім та легким варіантами. Не буду коментувати, що як там відбувалося з російською стороною. Розуміємо їх криву логіку. Херсонська ОВА і Миколаївська ОВА розгорнули штаби і пропрацювали шляхи евакуації. Але це відповідає військовим діям, і при будь-якому нарощуванні конфлікту, наприклад обстрілах, план евакуації був би реалізований. Він був прорахований ще у березні минулого року для Миколаєва. Для Херсона після деокупації новий очільник разом з командою також все прорахували і були готові”, - розповів Віталій Кім.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У новому випуску “Мосейчук+” Віталій Кім розповість, як окупанти намагалися з ним домовитись про здачу Миколаєва

В третьому випуску “Мосейчук+” Наталія Мосейчук разом з генерал-майором Дмитром Марченком обговорили оборону Миколаєва в перші дні повномасштабного вторгнення.

“Коли я їхав з Києва, на той момент уже були блокпости, черги людей зі зброєю і перевірка документів. Мені  було незрозуміло, чому я заїхав в абсолютно порожній Миколаїв і не було жодного блокпоста, патруля, жодної живої людини. Як військова людина я розумів, якщо сюди зараз прийде будь-яка передова група, то вона зайде в місто навіть без бою. Я приїхав о 4 ранку і вранці зустрівся з Віталієм Кімом, - розповів Дмитро Марченко, - Розрахували сили, засоби, які в нас є, всіх військових та  цивільних, хто міг стояти зі зброєю і почали будувати оборону”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я дав своїй команді дві години на роздуми: або вони залишаються зі мною, або їдуть", — Віталій Кім у проєкті "Мосейчук+"

Росіянам не вдалось захопити Миколаїв, але вони майже щодня обстрілювали місто, аби тероризувати мирних мешканців та зруйнувати цивільну інфраструктуру. Та жителів Миколаєва не зламати. В “Мосейчук+” Віталій Кім розповів, яким бачить регіон після війни.

“Це порт, сільське господарство, туризм і суднобудування. Зараз працюємо над стратегією розвитку суднобудування. Залучили міністерство та Оборонпром, з усіма проконсультувалися. У нас є бачення, як можна отримати держзамовлення, щоб почати відновлювати суднобудівний потенціал”, - зазначив голова Миколаївської ОВА.

Нагадуємо, авторський проєкт “Мосейчук+”, де ведуча разом з героями програми шукає відповіді на питання, які хвилюють всіх українців. Мосейчук+ - це проєкт про нових героїв, новий світ і нових нас.

Новини по темі