5 кроків, які змінять ваше життя у 2018 році

Психолог Наталя Підлісна розповіла, як можна кардинально змінити своє життя у Новому 2018 році.

Поділитися:

Як загадувати бажання на Новий рік: 6 кроків до мріїУ програмі «Сніданок з 1+1» психолог Наталя Підлісна розповіла, як запланувати зміни в своєму житті та як довести їх до успішного завершення.

Напередодні новорічних свят багато хто хоче радикальних змін у житті. Змінити роботу, владу, більше подорожувати, навчатися та знайти своє щастя – саме про це здебільшого думають ті, хто прагнуть чогось нового. Проте більшість на рішучі кроки так і не наважується і доводять себе до апатії, інколи навіть до депресії.

Читайте також: 7 порад психолога для тих, хто втомився чекати дива на Новий рік.

Найчастіше серйозних змін прагнуть люди середнього або старшого віку. Проте значній частині з них заважає неможливість виконати певні кроки на шляху до цього.

У 60-70х роках минулого століття два відомих психологи Пречаска і Деклементі намалювали так зване коло змін. Його вони розбили на 5 секторів. Дослідники довели, що люди, які прагнуть змін, обов’язково мають пройти через усі сектори цього кола.

Якщо ви плануєте багато змін, то кожну з них потрібно розробити слідуючи порадам цієї технології, - запевняє Наталя Підлісна.

ОБДУМУВАННЯ

На етапі обдумування люди намагаються зрозуміти ризики свого рішення. Це дуже важливий період, який вимагає від людини ретельно все переосмислити.

Щоб краще зрозуміти усі ризики, необхідно поділити листочок на дві частини і детально прописати плюси та мінуси змін, - каже психолог.

ПЛАНУВАННЯ

Після того, як людина усе ретельно обдумала і зрозуміла усі переваги та недоліки, вона може переходити до плану. У ньому мають міститися строки, до яких хочеться здійснити задумане.

ЗДІЙСНЕННЯ ЗМІН

Здійснення змін – найпрекрасніший етап в житті. Проте на цьому етапі дуже важливо вести щоденник. У ньому потрібно описувати усе, чого ви досягли за день та емоції, які ви відчували в той момент.

Якщо описувати свої емоції, буде простіше справитися з негативними емоціями, - зауважує Наталя Підлісна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як красиво і оригінально упакувати подарунок своїми руками

ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗМІН

Збереження змін – це той період, коли себе потрібно постійно балувати та заохочувати. Можна навіть попросити своїх близьких, щоб вони заохочували та підтримували вас.

ЗРИВ

Дуже важливо знати, що усі зміни обов’язково приходять до зриву. Проте варто розуміти, що цей етап є природнім.

Зрив – це не страшно. Після цього етапу необхідно знову починати обдумування, що зроблено не так, - підкреслює експерт.

Після зриву усе знову повертатиметься до початку.

Якщо люди ходять по цьому колу – то це нормально. Найголовніше – щоб період зриву був якомога менше, а збереження – найбільшим, - каже Наталя Підлісна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 кроків, щоб почати Новий рік на х​вилі успіху і позитиву