Водохреща: 5 головних традицій святкування

Дізнайтеся, як правильно святкувати велике свято різдвяно-новорічного циклу.

Поділитися:

19 січня українці святкуватимуть - третє велике свято різдвяно-новорічного циклу. Прадавні українці вірили, що у цей день вода у річках «хвилюється» і стає цілющою. Протягом усього року селяни зберігали святу воду біля ікон на випадок травм чи важкої хвороби. Вранці люди набирали воду у посудини, а також занурювалися у річку, аби тіло та дух були здоровими та повними сил. Напередодні свята господині прибиралися у хаті, а після святкового занурення накривали на стіл. Які ще традиції має Святе Водохреща, і що варто зробити у цей день - читайте далі. 

1. Пийте освящену воду натщесерце. Починати святковий ранок варто із ковтка освяченої води. Священнослужителі стверджують, що саме за такої умови, вода матиме найбільш цілющий ефект. 

2. Якщо ви повністю здорові, готуйтеся до занурення. Занурення у крижану воду - стрес для організму, тому варто приготуватися до цього дня. Пройдіть обстеження і впевніться, що ви повністю здорові. Пам'ятайте, що при деяких захворюваннях купання суворо заборонене. Експерти радяться готуватися до холодного занурення ще з літа, аби організм звик до холоду. Корисно почати обливатися холодною водою вранці. У зимові ранки виходьте на балкон у легкому одязі, пийте холодне, носіть легкий домашній одяг.

3. Приберіться в оселі. Напередодні свята присвятіть час генеральному прибиранню. Нехай ваш дім сяє чистотою, пахне щастям, духмяною випічкою та буде сповненим сміхом ваших дітей. Крім того, важливо закінчити початі справи і звільнити думки від хвилювань. 

4. Приготуйте традиційні страви. Після крижаного занурення приготуйте смачний обід для усієї родини. Традиційно, українські жінки готували голодну кутю, узвар, вареники із різноманітними начинками, пироги та солодощі. Пропонуємо рецепт смачної голодної куті. 

Інгредієнти:

пшенична або ячмінна крупа - 1 склянка

вода - 2-3 склянки

рослинна олія - 1 ст. л.

перетертий мак - 100-150 г

мед - 2-3 ст. л.

горіхи - 100 г

родзинки - 100 г

дрібка солі

Приготування:

1. Змішати варену крупу, родзинки, мак та горіхи. 

2. Додати меду та рослинної олії. Ретельно розмішати. Додати трішки води та дрібку солі. Знову перемішати. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від Різдва до Водохреща: Що готували наші предки на січневі свята

5. Думайте позитивно. У велике січневе свято варто залишатися милосердним, щирим та вдячним. Цінуйте те, що вже маєте, досягайте омріяного та живіть із добром у серці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 рецептів пісних супів від Руслана Сенічкіна