Від спортивних арен до міжнародних кінопремій та модних подіумів: 10 досягнень талановитих українців, які підкорюють світ та прославляють Україну

10 захопливих досягнень українців, які підкорюють світ
rosya_dp/Instagram

День Незалежності України: 10 захопливих досягнень українців, які підкорюють світ та прославляють нашу країну

Поділитися:

Навіть сьогодні, коли Україна переживає складні воєнні часи своєї нової реальності, українці не зупиняються на одному місці, а продовжують розвиватися в різних сферах та підкорювати світові вершини у своїх галузях. Від спортивних арен до міжнародних кінопремій, від літературних творів до модних подіумів – український талант все ж сяє яскравими фарбами. Українські режисери, дизайнери, фотографи, спортсмени не лише досягли успіху у своїй справі, але й стали амбасадорами України у світі. Їхні історії доводять, що українська культура є невід'ємною частиною світового культурного надбання.

Спеціально до Дня Незалежності України ми підготували добірку 10 яскравих досягнень українців та розповіли про їх вплив на світову арену. Сміливі, амбітні й принципові – вони щодня творять нову історію країни і її майбутнє, тож згадаємо про найбільші прориви українців у світі.

20 днів у Маріуполі та Мстислав Чернов: перший український Оскар

Мстислав Чернов
mstyslav.chernov/Instagram

Фільм українського режисера та відомого документаліста Мстислава Чернова 20 днів у Маріуполі, у березні 2024 року здобув найпрестижнішу кінопремію Оскар, як найкращий повнометражний документальний фільм. До того ж унікальності події додає ще те, що це перший український фільм, який отримав таку нагороду. Кінострічка Мстислава Чернова 20 днів у Маріуполі розповідає про перші тижні бойових дій у Маріуполі Донецької області під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну 2022 року.

Кіно стало найкасовішим документальним фільмом в Україні минулого року, зібравши 500 тисяч гривень тільки за перший тиждень прокату. Стрічка також перемогла у номінації — Найкращий документальний фільм британської кінопремії BAFTA, а Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США (DGA Awards) за видатні режисерські досягнення в документальному кіно.

Ярослава Магучих: світовий рекорд на Олімпіаді

Ярослава Магучих
rosya_dp/Instagram

Олімпійські ігри-2024 в Парижі цьогоріч були особливими для України, адже українська легкоатлетка Ярослава Магучих — стала володаркою світового рекорду зі стрибків у висоту та здобула олімпійську золоту медаль. Світовий рекорд українці підкорився на висоті 2.10 м. До того ж українській легкоатлетці вистачило лише однієї вдалої спроби для того, щоб взяти цю висоту. Попередній світовий рекорд у жіночих стрибках у висоту тримався аж 37 років і належав болгарці Стефці Костадіновій, а новий світовий рекорд українка покращила на 1 сантиметр.

Таню Муіньо: кліпи для світових зірок та номінація на Ґреммі

Таня Муіньо
tanumuino/Instagram

Таня Муіньо — українська режисерка та кліпмейкерка, яка прославилась своїми роботами для світових зірок. Прорив Муіньо на міжнародній сцені стався у 2019 році, саме завдяки першій роботі для Кеті Перрі. Зараз кліпмейкерка продовжує демонструвати свою майстерність для світових зірок і з'являтись щоразу поряд з все гучнішими й гучнішими іменами.

У 2023 році вона зняла кліпи для британського співака Сема Сміта (I’m not here to make friends), американського виконавця Гаррі Стайлса (Daylight), американських реперок Cardi B та Megan The Stallion (Bongos), співка Чонгука з популярного K-Pop гурту BTS, також реперки Doja Cat (Attantion) та навіть рекламного кампейна для Dior. За кліп для Гаррі Стайлса - As It Was, її було номіновано на Ґреммі в категорії — Найкраще музичне відео.

Руслан Багінський: капелюшки для головних зірок планети

Руслан Багінський
ruslanbaginskiy_hats/Instagram

Руслан Багінський — український дизайнер, який відомий своїми авторськими капелюшками. Його клієнтами стали такі світові зірки, як Бейонсе, Белла і Джіджі Хадід, Мадонна, ангели Victoria's Secret.Шапки з вишитими літерами RB буквально підкорили модні журнали, зайнявши престижні місця на обкладинках та сторінках таких авторитетних видань, як Vogue, W Magazine, Elle і CR Fashion Book. У 2023 році американська співачка Бейонсе під час свого світового туру, вона 56 шоу виходила на сцену в капелюшках від Руслана Багінського. 

Олександр Усик: абсолютний чемпіон світу з боксу

Олександр Усик
usykaa/Instagram

Український боксер Олександр Усик – перший за 25 років абсолютний чемпіон світу у надважкій вазі й перший в ері чотирьох поясів. Останнім абсолютним чемпіоном був Леннокс Льюїс аж у листопаді 1999 року. Раніше еру трьох чемпіонств, крім Льюіса, таке звання здобували й Майк Тайсон, Бастер Дуглас, Евандер Холіфілд та Ріддік Боу. До того ж Олександр Усик третій боксер в сучасній історії спорту, хто ставав абсолютним чемпіоном з боксу у різних вагових категоріях.

На свій переможний бій з Тайсоном Ф'юрі за звання абсолютного чемпіона, Олександр Усик виходив в гетьманському костюмі та ще тоді вразив світову аудиторію лише своїм виглядом, а згодом і перемогою.

Євген Малолєтка: престижні нагороди за кадри, які документують російську агресію

Євген Малолєтка
evgenymaloletka/Instagram

Євген Малолєтка — фотограф та документаліст усіх руйнувань українських міст російськими військовими. Завдяки його роботі весь світ бачить справжні кадри російської агресії на території України. За знімок який був зроблений після того, як російські війська влучили бомбою по пологовому у Маріуполі в березні 2022 року, Євген Малолєтка отримав головну нагороду World Press Photo 2023.

Він також став фотографом року за версією британської газети The Guardian. До того ж фотограф отримав Шевченківську премію за серію робіт, які присвячені облозі Маріуполя. Зокрема — за участь у створенні фільму 20 днів у Маріуполі.

Найтитулованіша спортсменка України 

Ольга Харлан
olgakharlan/Instagram

Українська фехтувальниця Ольга Харлан стала справжнім феноменом в українському та світовому спорті. Вона дворазова олімпійська чемпіонка з фехтування на шаблях, шестиразова чемпіонка світу та восьмиразова чемпіонка Європи. Зараз Ольга Харлан має звання найтитулованішої спортсменки в Україні завдяки численному переліку своїх світових нагород. Останніми з яких стали дві олімпійські медалі на Олімпіаді-2024 в Парижі, а саме — золота та бронзова нагорода.

До того ж за свої досягнення спортсменка отримала нагороду від Президента України Володимира Зеленського — Національна легенда України. 

Сергій Жадан: найвиразніший голос української літератури

Сергій Жадан
serhiy_zhadan/Instagram

Сергій Жадан продовжує захоплювати не тільки український літературний простір, а й світовий. У жовтні 2023 року український письменник, поет, музикант і волонтер Сергій Жадан був нагороджений престижною нагороди Шведського PEN-клубу — премії імені Курта Тухольського. Його визнали одним з найважливіших і найвиразніших голосів української літератури, а також назвали голосом вільної України.

До того ж The New York Times включив книгу Сергія Жадана How fire descends: New and Selected Poems (Як сходить вогонь: нові та вибрані вірші) до списку рекомендованих новинок. Вона вийшла у 2023 році у видавництві Yale University Press у перекладі англійською мовою Вірляни Ткач та Ванди Філіпc та посіла перший рядок серед новинок рекомендованих редакторами видання.

Іван Фролов: дизайнер одягу всесвітньо відомих зірок

Іван Фролов
frolovheart/Instagram

Український дизайнер Іван Фролов у 2023 році отримав широке світове визнання. Свої колекції він вже представляє на показах London Fashion Week та шиє й розробляє образи для світових зірок. Серед яких можна помітити Бейонсе, Maneskin, Кайлі Міноуг, Дженніфер Лопес, Megan Thee Stallion.

Крім того, свою популярність митець підвищив і тим, що створив костюми для Євробачення 2023 ведучій Аліші Діксон та запрошених зірок Тіни Кароль та Джамали. До того ж він також був автором костюмів для тогорічних представників Євробачення від України — гурту TVORCHI.

ONUKA: пісні, які лунають у світових відеоіграх

Українські музичні треки тепер лунають і у світових відеоіграх. На щорічній церемонії нагородження престижної премії The Game Awards 2023 презентували трейлер до нової відеогри. Саундтреком до неї стала композиція українського гурту ONUKA — Zenit. До того ж у 2021 році, кліп на цю пісню отримав нагороду — найкраще музичне відео на кінофестивалі Around International Film Festival у Барселоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що 1+1 Україна покаже до Дня Незалежності: телепрем'єра стрічки Я, Побєда і Берлін, масштабне розслідування Акіма Галімова та концерт із найкращими українськими зірками

Новини по темі